Kommuner svigter de syge

EKSTRA VIDEO: Flere kommuner svigter deres syge og typisk ældre borgere. Kommunerne kan ikke tage imod dem, og derfor bliver de liggende på sygehuset, selvom de burde være på f.eks. plejehjem.

Rolator.jpg

8.231 dage. Så lang tid ventede ellers færdigbehandlede patienter, før de blev udskrevet i første halvår af 2008. Grunden til at de ikke bliver udskrevet er, at patienternes hjemkommuner ikke har mulighed for at give dem den nødvendige plejeplads. Det kan for eksempel være i form af en plads på et plejehjem.

Penge at spareDer er penge at spare for kommunerne, ved at lade patienterne blive på sygehuset, i stedet for at finde en plejehjemsplads til dem. En plejehjemsplads koster nemlig flere tusinde kroner mere for kommunen end en seng på sygehuset. De ansvarlige i f.eks. Lemvig Kommune afviser dog, at de alt for lange indlæggelser forekommer på grund af kassetænkning.

Pladsmangel og frustration

Ved at lade patienterne blive på sygehuset, bidrager de til den stadigt stigende mangel på ressourcer på sygehusene. Både i forhold til antal sengepladser og i forhold til arbejdsbyrden der er forbundet med at have en patient indlagt. Samtidig er det frustrerende for mange af patienterne, der gerne vil videre med livet efter en længere hospitalsindlæggelse.