Kloge hoveder fra hele verden i Bjerringbro

I Bjerringbro er 125 meget kloge hoveder samlet på Nørgaards Højskole for at løse et af verdenssamfundets helt store problemer. Rent drikkevand.

125 kloge hoveder fra hele verden er samlet på Nørgaards Højskole i denne uge.
125 kloge hoveder fra hele verden er samlet på Nørgaards Højskole i denne uge.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Hvor mange kloge hoveder skal der til for at løse nogle af verdens største problemer? Måske 1000.

Det er i hvert fald hvad der lige nu er samlet af kloge hoveder fra i alt 115 nationaliteter i Danmark.

Der skal være ren energi og der skal være mad nok til alle. Det er bare to af de problemer verden står over for og som FN har formuleret i de såkaldte Bæredygtighedsmål.

Hele denne uge er de 1000 kloge hoveder i Danmark for at forsøge at løse nogle af problemerne. Projektet de arbejder under hedder Unleash.

På Nørgaards Højskole I Bjerringbro forsøger 125 af dem at løse klodens udfordringer med – vand.

- For mig at se er højskolerne jo et unikt og kreativt læringsmiljø, og vores idegrundlag går rigtig godt i tråd med hele ideen i Unleash, og det er jo at løse nogen af verdens store problemer, Jesper Voldby, der er Lærer på Nørgaards Højskole.

Grundfos bakker op

Naboerne hos pumpekoncernen Grundfos støtter projektet, og chefen for det hele misser ikke chancen for selv at hilse på.

- Det at få kendskab til dem og at de får kendskab til Grundfos, jamen hvem ved måske de bliver kolleger en dag, siger Mads Nipper, der er administrerende direktør i Grundfos.

De kloge hoveder der er samlet i Bjerringbro kommer fra hele verden, så langt væk som Kasakhstan og Columbia. Fælles for de mange nationaliteter er kampen for at skaffe rent drikkevand til hele verden.

Ida Giese, som er Master i katastrofehåndtering og klimaforandringer, er en af de to danskere som er med i Bjerringbro og kæmper om at finde den bedste ide til at løse vandproblemet inden ugen er omme.

- Vores problem er information omkring vand, vandforbrug og adgang til vand for de mennesker, som har mest brug for det, fortæller Ida Giese.

Verden bliver ikke reddet på en uge

Grundfos satser ikke på at ugen ender med en nyhed, der redder Verden. Men mindre kan også gøre det.

- De ideer der vil komme og de vinkler der vil komme, sandsynligheden for, de løfter vores tænkning og inspirerer både os og andre virksomheder, den er stor, siger Mads Nipper.

663 millioner mennesker verden over har ikke adgang til rent drikkevand.

Vestjyllands Højskole i Ringkøbing er også med i Unleash-projektet. Her arbejder de med energi-udfordringer. 

2:15