Indre Mission mister opbakning - hver tredje missionshus er væk

Indre Mission mister missionshuse, og abonnenter på bevægelsens tidsskrift er faldet støt de seneste syv år.

Indre Mission får færre og færre missionshuse, og i dem, der er tilbage, er der mange tomme pladser.
Indre Mission får færre og færre missionshuse, og i dem, der er tilbage, er der mange tomme pladser.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Den kristne bevægelse Indre Mission har mistet opbakning i løbet af de seneste ti år. Det skriver DR.

Indre Mission har på ti år mistet en tredjedel af bevægelsens missionshuse, mens den har mistet 1.700 abonnenter på tidsskriftet Indre Missions Tidende i løbet af de seneste syv år. Flere lokalafdelinger melder også om manglende opbakning ifølge DR.

På Jegindø i Vestjylland forklarer 91-årige Ernst Møller, at den lokale afdeling før var stopfyldt ved møder, men gennem de seneste år er det tyndet ud, siger han til DR.

- Jeg har det skidt med det. Rigtig mange missionshuse er nedlagt, fordi der ingen kommer. Folk i dag har ikke behov for gud, siger Ernst Møller.

Mangler unge

En del af forklaringen kan muligvis findes i, at Indre Missions skare har en høj gennemsnitsalder, og de unge følger ikke bevægelsen, som de gjorde tidligere.

Kirsten Graversgård, der er formand for Indre Mission på Jegindø, forklarer, at Indre Mission har sagt farvel til over 20 mennesker i området i 2019. I Struer har Indre Mission solgt missionshuset til de lokale katolikker.

Det er en tendens, at religiøse bevægelser har sværere ved at tiltrække følgere, siger religionsforsker på Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen til DR. De unge mennesker har mange tilbud, og det kan være svært at være ung og religiøs aktiv, lyder det.

Svækkelsen af Indre Mission kan også ændre magtbalancen i Folkekirken. Indre Mission har historisk haft en indflydelse på Folkekirken, hvor bevægelsen har budt ind med en mere konservativ stemme. Nu kan andre bevægelser overtage Indre Missions indflydelse, fortæller religionsforskeren.

2:09
I Hvide Sande går de imod strømmen. I 2016 var der rejsegilde på et nyt missionshus i Hvide Sande.