Hilda skal snart dø: Musikken gør det nemmere

Musikterapi er en del af den daglige pleje på Anker Fjord Hospice. Det hjælper patienterne i en ellers svær tid.

4:38
Se hele indslaget her.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

85- årige Hilda Pedersen lukker øjnene og nyder musikken.

For en stund glemmer hun, at hun er indlagt på Anker Fjord Hospice og snart skal dø.

- Rytmen i musikken. Det er ligesom man får pumpet energi ind i blodet, fortæller den kræftsyge kvinde fra Ikast.

Musikken får hende frem

Det er tredje gang at Hilda Pedersen får musikterapi, og i dag er Hildas datter også med. Hun kan tydeligt se, at musikken gør noget godt for hendes svækkede mor.

- Inden Lone kom, var hun svær at komme i kontakt med. Hun var i sin egen verden. Men musikken får hende frem igen. Det er simpelthen så skønt at se, siger Tina Pedersen.

Kvinden bag klaveret er musikterapeut Lone Leuchtmann. Hun kommer fast to gange om ugen på hospicet i Hvide Sande. Lone bruger musikken som et terapeutisk redskab, når hun besøger patienterne.

- Musikken fungerer jo som et sprog. Den kan tale sorg, Den kan tale smerte. Den kan også tale livsglæde. Så patienter, der ikke længere fysisk kan tale, føler pludselig, at de stadig kan kommuniker, siger hun.

Musikken får Hilda til at slappe af.
Musikken får Hilda til at slappe af.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Virker smertelindrende

Det er efterhånden 10 år siden, at Anker Fjord Hospice valgte at tilbyde deres patienter musikterapi på lige fod med andre smertelindrende behandlinger. Og det har stedets chef Herdis Hansen ikke fortrudt. For udover at hjælpe patienter med at slappe af, så kan musikken også hjælpe den døende med at mindes.

- Med musikken følger også livshistorien. Så den glæde ved, at Lone kommer ind og man sammen finder og synger nogle sange, der har haft betydning for ens liv, det er der også noget godt og lindrende i, forklarer hun.    

At musik har en smertelindrende effekt er faktisk videnskabeligt bevist. Det kan man læse i Professor Lars Ole Bondes afhandling ”Musikterapi og palliativ indsats”. Det er også dokumenteret, at musikterapi kan være med til at ændre en patients holdning til liv og død og hjælpe med at acceptere sygdommen fortæller professoren fra Aalborg Universitet.

- Musikterapi er en rigtig god investering, fordi den kan adressere så mange forskellige behov. En musikterapeut kan arbejde med alle slags patienter og pårørende, siger Lars Ole Bonde.

Lone Leuchtmann er musikterapeut og kommer på Anker Fjord Hospice to gange i ugen.
Lone Leuchtmann er musikterapeut og kommer på Anker Fjord Hospice to gange i ugen.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Livsgnisten

Tilbage hos Hilda Pedersen er dagens terapi slut. Hun er glad og sender et stort smil i retningen af musikterapeut Lone Leuchtmann.

- Det giver sådan en ny livsgnist. Jeg ligger ikke her og spekulerer på, om jeg dør i morgen eller om otte dage. Jeg tænker bare på nuet.

I dag tilbyder halvdelen af de danske hospices musikterapi til deres patienter. Udover Ankerfjord Hospice i Hvide Sande, så bruger de også med stor succes musikterapi på Hospice Limfjord i Skive.

Se hele indslaget i toppen af artiklen. 

25:49
Det er ikke kun patienter på hospice, der kan have godt af musikterapi. Også fire beboere på plejehjemmet Vibedal i Thisted får som et forsøg intensiv musikterapi. Vi følger musikterapeuten Jens´ arbejde, Og terapiens resultater berører de pårørende dybt.