Sygeplejersker har overtaget lægernes opgaver for at kunne følge med

Manglen på neurologer og ventetidsgaranti har tvunget sygeplejerskerne på neurologisk klinik i Viborg til at overtaget nogle af lægernes opgaver for at kunne følge med.

11:06

Her kan du se hele første afsnit af vores nye serie "Medicinske frontløbere." Video: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

På Neurologisk Klinik i Viborg har sygeplejerskerne så travlt, at de har været tvunget til at stå for andet end patientpleje – de har helt overtaget vigtige opgaver fra lægerne.

- Vi var nødt til at kigge på de arbejdsopgaver, der er på afdelingen og se, om der var noget af det, vi kunne ændre. Og der snakkede vi om, at lumbalpunkturer var en af de opgaver, vi som sygeplejersker kunne overtage fra vores læger, siger Tina Berwald Larsen, der er sygeplejerske på neurologisk Klinik på Regionshospitalet i Viborg.

Det her med at skulle tage en nål og stikke den ind i ryggen på folk, det har været en lille smule skræmmende.

Tina Berwald Larsen

Tina Berwald Larsen, som du kan møde i første afsnit af serien ”Medicinske Frontløbere”, blev opfordret til at lære at foretage lumbalpunktur-undersøgelsen. En opgave, der nu helt er flyttet fra lægerne til sygeplejerskerne i Viborg.

- Jeg sov ikke ret godt natten op til, at jeg skulle lave det. Jeg var rigtig nervøs, men jeg havde ikke lyst til, at patienten skulle se, hvor nervøs jeg var, siger Tina Berwald Larsen.

- Det er ligesom en vandhane, der ikke er blevet lukket ordentligt, siger Tina Berwald Larsen, da hun laver en lumbalpunktur på en patient. Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Én gang om ugen trækker Tina Berwald Larsen i det sterile outfit, for at lave lumbalpunkturer. Det er en undersøgelse, hvor der hentes en prøve af noget af den væske, der løber i en pose rundt om hjernen og rygmarven.

Faktisk mangler der cirka 90 neurologer i hele Danmark.

Tina Berwald Larsen

- Faktisk mangler der cirka 90 neurologer i hele Danmark, så der bliver flyttet nogle grænser lige for tiden, og mange af lægens opgaver bliver flyttet over på sygeplejersken, og mange af sygeplejerskernes opgaver bliver flyttet videre til assistenterne, siger Tina Berwald Larsen og fortsætter.

- Til at starte med synes jeg faktisk, det var en lille smule skræmmende. Det er en af de undersøgelser, som rigtig mange har forestillinger om, og det har jeg jo også selv haft. Så det her med at skulle tage en nål og stikke den ind i ryggen på folk, det har været en lille smule skræmmende, men samtidig er det utrolig spændende, og jeg bliver også stolt over, at jeg har en leder, der tænker, at det her vil jeg faktisk være rigtig god til, siger Tina Berwald Larsen.

Hvad er lumbalpunktur

  • Lumbalpunktur betyder at føre en nål ind i væsken i rummet rundt om rygmarvsnerverne
  • Man kan på denne måde finde frem til årsagen til forskellige sygdomme i nervesystemet
  • Blandt de vigtigste sygdomme er hjernehindebetændelse
  • Efter lumbalpunkturen kan man få hovedpine, der er særlig slem ved stående/siddende stilling
  • Alvorligere komplikationer er meget sjældne
Kilde: www.sundhed.dk

Tre sygeplejersker har lært at lave undersøgelsen, og i dag er det også dem, der superviserer de nye læger på neurologisk afdeling.

- Derfor har det også ændret sig meget i forhold til uddannelse af lægerne. Vi har fået en stor rolle i at være med til at uddanne vores fremtidige neurologer i, hvordan man laver den her undersøgelse, og der er helt klart nogle fordele, siger Tina Berwald Larsen.

Spinalvæske, som er den væsken, Tina tager ud af patienterne, kan blandt andet undersøges for demens, kræft og sklerose. ​

Læs også Flere sygeplejersker skal uddannes i Thisted