Helle fik at vide, hun var for grim til opera: Sangen blev alligevel hendes levevej

Helle Skovkjær fik at vide, hun var for grim til en professionel operakarriere, fordi hun er født med dobbeltsidig læbe- og ganespalte. Hun trodsede dommen og har gjort sangen til sin levevej.

4:07
42-årig Helle Skovkjær fra Bjerring fik den hårde besked som 20-årig.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

- Du vil aldrig kunne få en rolle på scenen, fordi du har dit udseende imod dig. Du har et synligt fysisk handicap, så det vil kræve en masse plastikkirurgi, før det bliver en mulighed.

Sådan lød meldingen fra Musikkonservatoriets forberedende uddannelse (MGK), da Helle Skovkjær fra Bjerring som 20-årig søgte ind på uddannelsen i håbet om en fremtidig karriere som operasanger.

Udtalelserne kom, fordi hun er født med dobbeltsidig læbe- og ganespalte, og derfor mente uddannelsens dommere, at hun ville stå bagerst i køen, når en sanger skulle vælges.

- Jeg var ked af det og rigtig vred, men jeg var også flov, og jeg skammede mig over det, fordi jeg tænkte, det var mig, der var noget galt med, det var fordi jeg så sådan ud, fortæller Helle Skovkjær og fortsætter:

- Det var jo også hårdt, fordi jeg jo i forvejen var bevidst om, at jeg var anderledes, og jeg var altid blevet grinet mig af og peget fingre ad igennem min barndom.

2:01
Hør Helle Skovkjær synge.

Kommentar blev en styrke

Efter den hårde besked som bare 20-årig overvejede Helle Skovkjær at acceptere kommentaren, men hun blev alligevel for stædig. For det var musikken, hun ville.

- Heldigvis så rejste jeg mig og tænkte, det kan da godt være, at jeg ikke kan komme på Musikkonservatoriet, men de skal ikke bestemme, om jeg må synge, og så tænkte jeg, at så tager jeg en anden uddannelse, og så gør jeg det i min fritid, siger hun.

Hun tog uddannelsen som lærer, men fritiden blev brugt på masser af musik og underholdning.

Kærligt møde ændrede hverdagen

Selvom livet som lærer var rart, så var det stadig musikken, som bankede hos Helle Skovkjær. Og et møde i Busbjergsspillenes opsætning af The Sound of Music i 2008, viste sig at blive starten på en helt ny hverdag.

Hun mødte nemlig Dynes Skovkjær, som hun forelskede sig i. Han var skoleleder, men sideløbende spillede han til blandt andet fester.

- Pludseligt var der én, der så mig, som jeg var og anerkendte det, jeg kan, og han så også mennesket. Det var helt fantastisk, fortæller hun.

Parret skabte musikduoen Toner af Guld, som de optræder og underholder med i hele landet på både skoler, plejehjem og til private arrangementer.

Og selv om Toner af Guld ikke er det samme som en stor international scene, så er Helle Skovkjær mere end tilfreds.

- Jeg har et sjovere liv og en mere sjov og afvekslende karriere, end hvis jeg havde stået på fjerde række i et operakor og aldrig havde fået nogle solistpartier, fordi jeg skulle gemme mig bag dem, som var pænere, siger hun.

Og så håber hun, at hun kan inspirere andre unge.

- Jeg håber, at hvis andre unge mennesker får knust deres drøm på et forkert grundlag – altså det er fair at få at vide, at du ikke synger godt nok, eller at du ikke har benene til at blive fodboldspiller. Men hvis det er et forkert grundlag som udseende, så håber jeg, at andre også har modet til eller muligheden for at kunne gå en anden vej, forklarer hun.

Helle og Dynes Skovkjær optræder blandt andet med et syngende foredrag om den kendte serie Matador, som er en musikalsk gennemgang af årene 1929 til 1947, hvor serien udspiller sig.

Ved siden af Toner af Guld har Helle Skovkjær også et bijob som kirkesanger og kordegn, mens Dynes også arbejder lidt som organist.