Forsvarsadvokat: Politikernes indblanding er utilstedelig

Politikerne bør holde deres meninger for sig selv i stedet for at reagere på konkrete sager, mener en forsvarsadvokat i sagen om en gruppevoldtægt.

Politikerne bør ikke udtale sig om, hvad der bliver besluttet i retssalene, lyder reaktionerne i dag.
Politikerne bør ikke udtale sig om, hvad der bliver besluttet i retssalene, lyder reaktionerne i dag.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Fredag blev fire unge mænd frifundet i en sag om gruppevoldtægt. Ved Retten i Herning fandt tre af de seks nævninge ikke, at der var tilstrækkeligt med beviser til, at mændene kunne kendes skyldig, og de blev derfor frifundet.

Siden har politikere både fra den ene og den side af folketingssalen proklameret, at de mener, der skal ske en lovændring på området.

En af dem er Dennis Flydtkjær, der er medlem af Dansk Folkepartis retsudvalg. Til TV MIDTVEST siger han i dag:

- Jeg synes blandt andet på baggrund af sagen i går, at det er oplagt, at vi får kigget på voldtægtsområdet igen og ser, om man kan styrke ofrenes retsstilling.

2:08
Flere af landets retsordførere kræver, at kvinder i fremtiden står langt bedre i voldtægtssager. Reaktionen kommer efter fire mænd i går blev frikendt for en gruppevoldtægt i Herning - en dom, der i dag giver massiv politisk forargelse.

’Helt utilstedeligt’

Men politikerne bør slet ikke udtale sig, mener Troels Lind, der er forsvarsadvokat for en af de nu frifundne mænd.

- Det er helt utilstedeligt. Politikerne indikerer, at de her fyre er skyldige, selvom vi i går fik rettens ord for, at det er de ikke. Jeg synes faktisk, det er på kanten af retsplejelovens regler, siger han til TV MIDTVEST.

Og Landsforeningen af Forsvarsadvokater er enige i den betragtning. Det forklarer forsvarsadvokat Peter Trudsø:

- Vi synes, at det er vigtigt at respektere uskyldsformodningen. Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og det gælder også, efter man er blevet frifundet. Hvis en frifindende dom i byretten skal ankes, så må det være op til statsadvokaten at træffe den afgørelse. Politikerne skal blande sig langt uden om verserende straffesager.

Kan påvirke sagens udfald

Hvis det viser sig, at sagen også skal gå sin gang ved landsretten, er det stærkt problematisk, at flere politikere har udtalt sig på baggrund af den konkrete sag, mener Peter Trudsø:

- Hvis det ender med en ankesag, risikerer man at påvirke de domsmænd og dommere, der skal være med til at afgøre sagen. De er uafhængige og den uafhængighed skal man respektere, slår han fast.

Statsadvokaten har nu 14 dage til at beslutte, om sagen skal ankes til landsretten.

Forstå sagen:

Inden sagen kom for retten, opsummerede TV MIDTVEST's reporter, Charlotte Hansen, nogle af sagens anklagepunkter. Se indslaget fra den 30. juli her:

2:02
Indslag om Midt- og Vestjyllands Politis mange anklagepunkter.