Forskere slår alarm: Indsats mod højt blodtryk virker ikke

Stort forskningsprojekt fra landsdelen viser nedslående resultater i forhold til indsatsen for patienter med forhøjet blodtryk.

Laege tilser patient 2.jpg

Halvdelen af de 55-64 årige har problemer med blodtrykket. Det viser resultaterne fra et stort telemedicinsk forskningsprojekt her i landsdelen.

Over en periode på godt to år har 3000 borgere fået målt deres eget blodtryk i hjemmet, og sendt informationerne via mobiltelefon til forskere fra Universitetsklinikken på Regionshospitalet i Holstebro.

Og resultaterne er nedslående. Hver anden af de personer, der har medvirket i forskningsprojektet, har nemlig problemer med for højt blodtryk. Et andet opsigtsvækkende resultat er, at halvdelen af de der allerede er i behandling, stadig har for højt et blodtryk.

På den baggrund konkluderer forskerne, at den mangeårige indsats mod forhøjet blodtryk ikke har virket i tilstrækkelig grad.

- De mange års fokus på denne livsstilssygdom er åbenbart ikke slået igennem. Alvoren er ikke gået op for befolkningen, og det er ikke samfundsmæssigt tilfredsstillende, siger professor Erling Bjerregaard Pedersen, der er ansvarlig for det omfattende forskningsprojekt.

I følge professoren giver forhøjet blodtryk risiko for et utal af følge sygdomme, og kan i værste fald betyde døden for de personer, som er hårdest ramt.

- Et for højt blodtryk har faktisk overhalet rygning når vi taler om risikoen for alvorlige hjerte karsygdomme. Og samfundsøkonomisk er vi hårdt presset af de følge udgifter, der er forbundet med behandlingen, konstaterer han.

Et af målene med forskningsprojektet har været at diagnosticere for højt blodtryk på et tidligt stadie. Blodtryksmedicin er forholdsvis billigt. Det samme er den livsstilsændring der følger med, nemlig færre kalorier og mindre salt.

- Vi har samtidig ønsket at undgå mødet med "den hvide kittel" siger Erling Bjerregård Pedersen. Vi får højere blodtrykstal når borgerne er hos lægen eller på sygehuset. Derfor er hjørnestenen i projektet, at målingerne bliver foretaget i hjemmet, af borgerne selv.

På langt sigt vil der således være store menneskelige og samfundsøkonomiske gevinster ved at udbrede muligheden for, borgerne selv kan måle deres blodtryk i hjemlige omgivelser.

Se indslaget om forskningsprojektet her:

1:35
Nyt stort forskningsprojekt viser, at hveranden borger mellem 55-64 år i Holstebro Kommune har forhøjet blodtryk.