Kedelig rekord: Flest påkørsler af hjortevildt i Region Midtjylland

De fleste påkørsler af hjortevildt sker i Region Midtjylland. Det viser en opgørelse fra Dyrenes Vagtcentral, som er blevet lavet for Herning Folkeblad.

Vildtskildt
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

2230. Så mange indberetninger om påkørsler af hjortevildt, var der  i Region Midtjylland sidste år. Tallet er det højeste i hele landet. Opgørelsen fra Dyrenes Vagtcentral er lavet for Herning Folkeblad og giver dermed regionen en kedelig rekord.

Karsten Pedersen er schweiss-hundefører, og sammen med hunden Macallan rykker han ud til påkørsler.

- Jeg ringer typisk til bilisten og spørger om omstændighederne. Hvad er der sket, og hvor alvorligt er det?, siger han.

Ifølge opgørelsen var de i 2017 Viborg Kommune, som havde flest ulykker med hjortevildt i hele landet. Her var der i alt 342 tilfælde. Ofte er dyrene lemlæstede efter ulykken og må aflives.

- De sidder måske 50 eller 100 meter inde. Tit er de døde, fordi de har fået sprængt lever eller milt og har andre alvorlige kvæstelser, fortæller Karsten Pedersen.

Karsten Pedersen og hunden Macallan leder efter dyr, når de er blevet påkørt af bilister.
Karsten Pedersen og hunden Macallan leder efter dyr, når de er blevet påkørt af bilister.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Flest ulykker sidst på året 

Antallet af eftersøgninger efter kvæstede dyr med schweiss-hunde, er ifølge Schweiss-registret steget markant de sidste ti år. Det er især i årets sidste måneder, at bilister og hjortevildt støder ind i hinanden.

- På den her tid af året, når solen står op om morgenen og går ned om aftenen, falder det sammen med meget trafik i forhold til kørslen til og fra arbejde. Det giver en kedelig cocktail af mange dyr og meget trafik, siger Jens Erik Jakobsen, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen Vestjylland.

For at undgå de mange ulykker gælder det for bilisterne om at skærpe sanserne, når der bliver advaret om vildt på vejen.

- Kører man i skumringstimerne og om natten, er det en god idé at være særligt opmærksom på dyr i vejkanten og så sætte farten en smule ned, siger Karsten Pedersen.

Skulle uheldet være ude og et dyr skal spores, er rådet fra hundeføreren at få mærket uheldsstedet.

- Det kan være en plasticpose eller noget papir, som man kan hænge op i et træ eller lægge i grøftekanten med en sten over. Hvis der er kantpæle på vejen, så find den nærmeste og oplys nummeret til 1812, siger Karsten Pedersen.

Hos Dyrenes Vagtcentral, på telefon 1812, tages der døgnet rundt imod henvendelser om påkørte dyr i trafikken.

2:15
Se indslaget om påkørsler her.