For få kender svaret: Hvad skal vi stemme om til november?

​Næsten halvdelen af danskerne ved ikke, hvad det kommende valg handler om.

Danskerne skal til stemmeurnerne den 21. november.
Danskerne skal til stemmeurnerne den 21. november.
Foto: Scanpix/Iris

Den 21. november skal danskerne til stemmeurnerne, men det er der bare ikke særligt mange der ved.

Næsten halvdelen af danskerne er ganske enkelt ikke klar over, hvad det er, vi skal stemme om til november. Det viser en måling, der er lavet for Momentum – Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev.

44 procent af de adspurgte svarer, at de ikke ved, hvad valget handler om.

Men ved du det? Ellers kommer svaret her:

Den 21. november er der kommunal- og regionsrådsvalg.

Meget færre end sidste gang

Det er nyt, at der er så få danskere, der ved, hvad der skal ske til november. I 2013 blev samme måling lavet, og her var det kun 34 procent, der ikke vidste, hvad der skulle ske. Det er en trist udvikling, fortæller valgforsker Roger Buch.

- Tallene er noget skævere end sidste gang, hvor flere vidste, at der var valg. Og der spurgte man endda et par måneder tidligere. Så det er nedslående for kommunerne, at så mange ikke er klar over, at der er valg til november, fortæller han.

Danskerne er ifølge undersøgelsen meget mere opmærksomme på kommunalvalg, og det er problematisk, mener Roger Buch. Kommunalvalget er nemlig enormt vigtigt for den enkelte.

- Det er det vigtigste valg, vi overhovedet har. Det er der, der bliver truffet beslutninger om, hvor mange skoler, vi skal have, hvor mange elever, der er sidde i hver klasse, hvordan vi skal tage os af de ældre, og så videre. Det vil sige, at alle de spørgsmål, som betyder noget for borgernes hverdag, dem er det kommunerne, der tager sig af, siger han.

Roger Buch er bekymret over, at danskerne ikke går mere op i Kommunalvalget.
Roger Buch er bekymret over, at danskerne ikke går mere op i Kommunalvalget.
Foto: Anders Munk Povlsen, TV MIDTVEST

Kommune går i gang

I Ikast Kommune er de kede af, at der ikke er flere danskere, der er opmærksomme på valget.

- Det er da trist. Det skal vi have gjort noget ved, siger Karen Ravn Bach, der er leder af valgsekretariatet i Ikast Kommune.

Kommunen er gået godt i gang, hvor de har et særligt fokus på at oplyse borgerne.

- Det ser vi virkelig som en stor del af vores opgave, at hæve informationsniveauet omkring det, fortæller Karen Ravn Bach.

Karen Ravn Bach er ikke alene. Kommunerne ved godt, at de har en stor opgave foran sig.

- Derfor i gangsætter vi nu en kampagne, som dels gør opmærksom på, at der er et valg den 21. november, men i lige så høj graf kaster lys over, hvad det egentligt er, vi stemmer om, siger kommunikationschef ved Kommunernes Landsforening, Ida Thuesen.

De er i fuld sving i Ikast.
De er i fuld sving i Ikast.
Foto: Anders Munk Povlsen, TV MIDTVEST

Skal nå langt ud

Det er især de unge, der ikke er oppe på dupperne, når det komme til efterårets valg. Derfor har de hos Ikast Kommune store planer om at nå langt ud.

- Vi har især fokus på unge og danskere med anden etnisk baggrund. Men vi går også ud og laver en masse tiltag for de mennesker, man kalder udsatte. Det er mennesker, vi vil gøre noget helt særligt for, siger Karen Ravn Bach.

Kommunen samarbejder blandt andet med skoler og uddannelsesinstitioner, samt den lokale avis, der arrangerer et ungevalg før valget.

- Partierne vågner også op herefter sommerferien, og de skal jo holde vælgermøder og så videre. Det er sådan noget, som vi holder os fra. Men det er også med til at hæve informationsniveauet fortæller Karen Ravn Bach. 

2:48