Ekspert: Vestjysk Bank på nedrykningskurs

Vestjysk Bank kæmper et par point fra nedrykningsstregen, lyder det fra økonomiprofessor efter dagens nyeste regnskab.

Anders_drejer.jpg

Vestjysk Bank kommer ud af 2014 med et underskud på 191 millioner kroner. Især nedskrivninger for 684 millioner kroner har været tungen på vægtskålen. Og så har landbrugskrisen ikke gjort tingene nemmere.

Men ifølge Professor i Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer, skyldes nedturen i lige så høj grad, at banken har truffet forkerte valg.

- De har været alt for fokuseret på at vækste og få mange kunder, og så glemte man altså at sikre sine kreditter og det er det, de lider under i dag, siger han.

Blandede bolsjer

- Selvom der er tale om et væsentligt fald i bankens nedskrivninger i forhold til 2013, hvor nedskrivningerne udgjorde 1.073 millioner kroner, er niveauet alt for højt, indrømmer Jan Ulsø Madsen, der tiltrådte som ny administrerende bankdirektør pr. 1. februar.

Anders Drejer kalder årsregnskabet for en pose blandede bolsjer:

- Resultatet er mindre dårligt end sidste år, og man er lykkedes med at holde sig inde på den rigtige side af solvensgrænsen og lovkravene. Men omvendt må man erkende, at det kommer til at tage noget længere tid og komme på den rigtige side resultatmæssigt med nedskrivninger. Og det er da klart utilfredsstillende.

Resultatet på minus 191 millioner kroner er dog en forbedring af resultatet for 2013, hvor hele 251 millioner kroner manglede i kassen ved årets udgang.

Kæmper på nedrykningsstregen

I årsrapporten kalder banken selv resultatet for tilfredsstillende og i tråd med den planlagte udvikling. Men samtidig er bankdirektøren opmærksom på, at den negative udvikling sagtens kan fortsætte i næste års regnskab. Økonomiprofessoren er ikke ligeså optimistisk:

- Vestjysk Bank er ligesom en fodboldklub, der ligger og kæmper nede i bunden et par point over nedrykningsstregen. Det kræver en lang, sej proces og benhårdt arbejde at vende det til en god forretning.

Og ifølge Anders Drejer skal Vestjysk Bank derfor heller ikke forvente at blive kimet ned af købere.

- Det går den rigtige vej, men der er så store usikkerheder i det, og det er jo ikke ligefrem det, der får nogle til at gribe efter tegnebogen.

2:29
Vestjysk Bank offentliggjorde i dag endnu et regnskab med blodrøde tal. Underskuddet for 2014 blev på 191 millioner kroner