Dømt for injurier mod Skives viceborgmester

Landsretten fældede i dag en mildere dom i spektakulær sag mellem viceborgmester i Skive, Preben Andersen, og debattør og lektor Johan Nielsen.

Preben Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening, roser Silkeborg Kommunes arbejde.
Preben Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening, roser Silkeborg Kommunes arbejde.
Foto: TV MIDTVEST

I dag faldt der dom i en spektakulær sag, hvor viceborgmester i Skive Kommune, Preben Andersen (DF), havde trukket lektor Johan Nielsen fra Hald i retten for bagvaskelse og injurier. I landsretten blev dommen sat væsentligt ned.

Sagen fik sin begyndelse, da Preben Andersen blev mistænkt for at have brudt sin tavshedspligt, da han offentligt gik til angreb på en journalist fra Skive Folkeblad og anklagede denne for udelukkende at interessere sig for en sag hos kommunen, fordi journalisten i følge viceborgmesteren selv har et barn med handicap.  

Preben Andersen skrev dengang, ”om det kunne tænkes, at der var et had til Skive Kommune, hvis man har en pårørende, der ikke får den hjælp, man synes, der skal til.”

Læserbrev blev startskuddet

Det fik efterfølgende Johan Nielsen, der er kendt som debattør i Skive, til i et læserbrev at anklage viceborgmesteren for at have brugt informationer fra det kommunale sagsbehandlingssystem i en tvisten med Skive Folkeblad. 

Og det fik altså Preben Andersen til at lægge sag an mod Johan Nielsen for injurier og bagvaskelse.

Begge dele blev Johan Nielsen dømt for i Byretten, og i dag faldt der så dom ved Landsretten.  

Og i Vestre Landsret blev dommen sat væsentligt ned. I modsætning til byretten frifandt landsrettet Johan Nielsen for bagvaskelse af Preben Andersen, da han ifølge landsretten har været i god tro og ikke bevidst har forsøgt at bagvaske Skives viceborgmester. 

Derimod blev han stadig dømt for den mildere paragraf om injurier. Ud over 10 dagbøder a 500 kroner skal Johan Nielsen betale en godtgørelse til Preben Andersen på 10.000 kroner, men altså ikke en erstatning på 25.000 kroner, som dommen ellers lød på i byretten. 

Derudover skal han betale 20.000 i sagsomkostninger. Så alt i alt har sagen kostet 35.000 kroner for Johan Nielsen.
Men det er især på det personlige plan, at sagen har haft størst konsekvenser.

- Sagen har betydet, at jeg ikke længere vil deltage i den offentlige debat. Det er ikke prisen værd. Det hér har haft så ubehagelige konsekvenser, at jeg trækker mig fra debatten, siger Johan Nielsen i dag til TV MIDTVEST. 

Formanden for Foreningen til værn om ytringsfriheden Skiveegnen, Leo B. Rasmussen, Glyngøre, glæder sig over rettens frifindelse for bagvaskelse. Alligevel lægger han ikke skjul på sin ærgrelse:

- Jeg er meget tilfreds med,  at Johan Nielsen nu er frikendt for bagvaskelse, og det glæder mig også, at en erstatning på 25.0000 kroner er blevet til en godtgørelse på 10.000 kroner. Men jeg ærgrer mig over, at frifindelsen ikke blev total. Jeg har på tætteste hold fulgt de personlige omkostninger for de implicerede i sagen, som er gået mere stille med sagen end viceborgmesteren. Hele den lange sag kunne vi godt have undværet, siger Leo B. Rasmussen i en pressemeddelelse. 

2:15
Debattør skal betale dagbøder og erstatning til Skive viceborgmester.