Dårlig beslutning: - Der skulle aldrig have været to S-kandidater i én kommune

To socialdemokratiske kandidater i Viborg var én for meget. Ingen blev valgt ind, og nu har partiet ingen repræsentant fra kommunen.

På forhånd var Karin Gaardsted bekymret for, at de to socialdemokratiske kandidater i samme by, ville ende med at tage stemmer fra hinanden.
På forhånd var Karin Gaardsted bekymret for, at de to socialdemokratiske kandidater i samme by, ville ende med at tage stemmer fra hinanden.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Under valgkampen kæmpede både daværende folketingsmedlem Karin Gaardsted og udfordreren Mette Nielsen for en plads i Folketinget til Socialdemokratiet i Viborg. Og det gav bagslag – ingen af dem kom i Folketinget. Baglandet bag Karin Gaardsted ærgrer sig over, at der overhovedet blev opstillet to kandidater i stedet for én.

- Vi må erkende, at den bekymring vi havde på forhånd i vest, at to stærke kandidater ville kunne udjævne tallene så meget, at ingen blev valgt, det blev så den virkelighed, vi oplever nu. Det er ærgerligt, nu hvor vi netop havde udsigt til at få en socialdemokratisk regering, så havde det været flot at få en socialdemokratisk stemme til, siger Hans Jørgen Nørgaard, kredsformand, Viborg Vest.

En af hovedpersonerne selv, Karin Gaardsted, ærgrer sig mest over, at borgerne i Viborg nu ikke på samme måde bliver repræsenteret i en kommende socialdemokratisk ledet regering.

- Hvis man ønsker, man skal repræsenteres inde i folketingsgruppen, når der er krig her, så er der en tredjepart der løber med gevinsten, og det gjorde Skive jo så i denne sammenhæng, siger Karin Gaardsted og fortsætter:

- Det ser jeg store konsekvenser i, for man står de næste fire år uden at have viden man kan få inde fra regeringen og fra folketingsgruppen og uden man kan give input til. Jeg ser det faktisk som en problematik for hele kommunen, fordi man i de kommende fire år ikke har den der forbindelse ind, siger hun.

Havde advaret om, det kunne ske

I Viborg kommune er der to opstillingskredse. Det betyder, at Socialdemokraterne i år opstillede to kandidater - både Mette Nielsen fra Viborg Østkredsen og Karin Gaardsted fra Viborg Vestkredsen gik efter en plads i Folketinget. Allerede i maj måned udtrykte Karin gårdsted bekymring over, at der var to partikolleger om de samme vælgere.

- Min store bekymring er, at vi kan risikere ved at tage stemmer fra hinanden, at det er Skive, der får valgt deres kandidat. Det ville jo betyde, at Viborg Kommune de næste fire år ville stå uden en direkte linje indtil en socialdemokratisk ledet regering, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Det synes jeg er stærkt problematisk for kommunen, sagde Karin Gaardsted i et interview den 28. maj.

Ved seneste Folketingsvalg var Karin Gaardsted reelt alene om de socialdemokratiske vælgere i Viborg, men da Mette Nielsen i 2016 blev valgt til folketingskandidat i Viborg Øst, meldte hun straks ud, at hun gik efter en plads på Christiansborg.

- Baglandet opfordrede mig til det

Selvom Mette Nielsen er den ”nye” spiller på banen, så føler også hun, at konkurrencen mellem hende og Karin Gaardsted har været ærgerlig.

- Jeg tænker, det er partiets regler, der er sådan, og dem har vi jo bare fulgt til punkt og prikke, men det er klart, at jo mere man havde haft for sig selv, jo nemmere havde det jo været at få en større opbakning, siger Mette Nielsen.

Efter valgets optælling har der været meget snak i krogene, om at Mette Nielsen burde have ladet Karin Gaardsted føre valgkamp i Viborg alene. Den kritik afviser Mette Nielsen. Baglandet har opfordret hende til at stille op, og hun har først valgkamp efter den anbefaling, siger hun.

- Jamen det er et anliggende fra baglandet. Det, jeg er blevet bedt om, det er at levere hårdt arbejde og fornyelse, og det er, det jeg har gjort. Nu fik jeg en henvendelse fra baglandet, og det er faktisk anden gang, jeg er blevet spurgt, og i så stort et parti som socialdemokratiet er det utopi at tro, at man bliver spurgt for tredje gang, siger Mette Nielsen.

Ingen lokal indflydelse

Karin Gaardsted har siddet i folketinget siden 2011, men er fra flere sider i Viborg-baglandet blevet beskyldt for at være for usynlig. Kritikerne har ikke ment at Viborg-kredsen har fået nok lokal indflydelse for deres mandat.

Derfor valgte Østkredsen i Viborg sidste år, at Mette Nielsen skulle udpeges til at udfordre det allerede siddende folketingsmedlem.

- Der har været en intern kamp, hvor vi ikke har været enige, men det er suverænt kredsens afgørelse, hvem man vil have som folketingskandidat og sådan er det bare, siger Carsten Dalsgaard Poulsen, der er kredsformand i Østkredsen.

Men Karin Gaardsted genkender ikke billedet af, at dele af baglandet har været utilfredse med hendes indsats.

- Det var vel den forklaring man brugte fra Østkredsen, for man skulle vel bruge en forklaring på hvorfor Mette Nielsen skulle stille op. Jeg har ikke taget den der kritik som noget som var vendt mod mig personligt, siger hun.

Tilbage står dog, at Socialdemokraternes Viborg-mandat i Folketinget er gået tabt, og det er begge fløje i Viborgkredsen ærgerlige over.

- Det ser jeg store konsekvenser i, for man står de næste fire år uden at have muligheden for at opnå viden fra regeringen og folketingsgruppen. Og uden man kan give input til dem, siger Karin Gaardsted.

Mette Nielsen er enig.

- Det havde været rigtig rart, hvis vi havde haft et direkte talerør til Christiansborg, siger hun.

Nu har de to kredse maksimalt fire år til at finde ud af om de kan finde fodslag om en fælles kandidat, der kan bakkes op om både i Øst og Vest.

Opdatering

RETTELSE

TV MIDTVEST har fejlagtigt beskrevet Mette Nielsen og Karin Gaardsted som tidligere folketingskandidater. Det er ikke korrekt, da begge stadig er opstillede kandidater i henholdsvis Viborg Øst- og Viborg Vestkredsen. Vi beklager fejlen.
    3:03