De små betaler grisefesten

Mest til de store og mindst til de små. Sådan er Danish Crowns nye afregningsprincip til svineproducenterne.

Slagtesvin310709.jpg

De små svineproducenter er udset til at betale for at få de store til at holde deres slagtesvin i landet. Fra 1. oktober får de 20 øre mere per kilo gris, der sendes fra stald til slagteri. Det gør de små ikke. Nu frygter de for fremtiden.

- Det er et ekstra søm til ligkisten, siger Lone Andersen, formand for Familielandbruget Vestjylland i Lyne.

Svinene skal blive i Danmark

Merprisen fra Danish Crown skal holde flest mulige slagtesvin i DK, så de store producenter ikke sender svinene sydpå til Tyskland. Danish Crown mener, at de ekstra 20 øre til de store producenter også gavner de små. For jo flere svin SC slagter, jo bedre pris kan alle producenterne få:

- Hvis de store producenter forsvinder så får vi dårligere kapacitetsudnyttelse på virksomhed - så stiger omkostninger pr kg og og det går jo ud over alle, siger Niels Mikkelsen, bestyrelsesformand for Danish Crown.

Den ekstra belønning på 20 øre per kilo gris går til bedrifter, der leverer over 28.000 svin årligt.

Nødvendig forfordeling

Ifølge Svinerådgivning Vest, som rådgiver både små og store producenter, er for-fordelingen af de store nødvendig i konkurrencens navn:

- De er nødt til at agere, og de er sent ude med at få lavet de her justeringer. Det er i 11 time, siger landbrugsrådgiver Jens Korneliussen, Svinerådgivning Vest i Herning.

Men modsat Danish Crown tror rådgiveren ikke på, at det på sigt hjælper de mindre producenter. Han tror forskelsbehandlingen bliver endnu større:

- Vi kan måske godt forvente, at der kommer yderligere korrektioner, hvis Danish Crown skal holde fast i de danske producenter