Dagligvarerbutik får fjernvarmepris

Super Brugsen i Skjern modtager årets fjernvarmepris for at genbruge spildenergi fra kølediske.

I de fleste dagligvarerbutikker står de mange køle- og frysediske og skyder energi ud i rummet, og det koster mange penge og kræver et stort forbrug af energi.

Det har de i Super Brugsen i Skjern formået at vende til noget positivt. De har opsat et system, der indsamler spildenergien fra de mange kølediske, og det energi laves til fjernvarme, som sendes ud til husstandene i Skjern.

For det initiativ har Super Brugsen i Skjern netop modtaget årets fjernvarmepris, som er uddelt af organisationen Dansk Fjernvarme.

- Kunderne får nu varmen to gange ved at handle hos os. Både når de går hen i butikken, og når de når hjem i deres egne stuer igen, siger uddeler Hans Jørgen Andersen i en pressemeddelelse.

Varme til 20 huse

Spildenergien fra Super Brugsen bliver omdannet til nok fjernvarme til at opvarme 20 gennemsnitlige huse.

- At udnytte overskudvarme er noget af det mest grønne, mest energieffektive og samfundsmæssigt mest fornuftige, man kan gøre. Det er jo energi, som alligevel er produceret og til rådighed om man udnytter det eller ej. Alternativet er, at det smides ud, mens man i stedet må bruge brændsler på at producere varme til forbrugerne, siger Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro i en pressemeddelelse.

Formanden for Dansk Fjernvarme håber, at andre vil gå i Super Brugsens fodspor.

- Superbrugsen i Skjern er et eksempel til efterfølgelse. Fjernvarmen kan jo netop udnytte alle tænkelige energikilder. For forbrugerne i Skjern er det jo tilmed dobbelt gevinst, for dels giver det deres butik en indtægt, dels giver det dem selv grøn og effektiv varme i radiatorerne derhjemme, siger Uffe Bro.