Bladhuse på jagt efter nye ejere

Dagbladet Holstebro og Viborg Stifts Folkeblad bruger lige nu kræfter på at finde nye ejere. Medie-professor opfordrer investorer til at tænke sig om.

Dagbladet Holstebro er en del af Midtjyske Medier - som er ejet af Berlingske - som igen er ejet af engelske Mecom. Den internationale mediekoncern ønsker at sælge fra. Derfor er chefredaktør Hans Krabbe lige nu på jagt efter lokale investorer med lyst til aktier i et bladhus med et halvt hundrede ansatte og små 11.000 abonnenter.

- Mit drømmescenarie er en bred kreds af nordvestjyske investorer. En fem, syv, ti stykker. Og så måske en underskov af investorer derunder. Og så en god professionel bestyrelse, der kan vejlede os i vores dagligdag, siger Hans Krabbe.

Viborg Stifts Folkeblad hører også til Midtjyske Medier, og er dermed også til salg. Målet i domkirkebyen er folkeaktier og midler fra det lokale erhvervsliv. En tidligere Dantherm-direktør, Poul Arne Jensen, er hyret som sælger, og ser optimistisk på opgaven.

- Det jeg kan mærke hos de lokale investorer, jeg har snakket med - nogle, som har lige lidt mere end en fem kroner på lommen - det er en positiv stemning, siger Poul Arne Jensen.  

Samarbejde nødvendigt

En professor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet ser ikke helt så positivt på den udfordring, de midtjyske bladhuse står overfor. Han taler om vigende annoncepriser og faldende læsertal. I følge ham, er et samarbejde bydende nødvendigt.

De bliver nødt til at samarbejde med andre bladhuse i det midt-, øst- og vestjyske område. Allerede i dag er der jo regionaliseret på centralt plan. Der er et selskab, der driver hele Sjælland. Der er et selskab på Fyn. Et selskab i Nordjylland. Der er et selskab i sydvest. Det er nødvendigt, at bladhusene, som ligger i midten af Jylland, samler sig, lyder vurderingen fra professor Frands Mortensen.

Medieforskeren forudser, at det formelig ikke vil være nok med en engangs-investering. I følge ham skal potentielle aktionærer være parat til løbende at skulle bidrage til driften.

- Selvom de giver et lille overskud i øjeblikket, så er der ikke noget der tyder på, at de vil kunne gøre det på længere sigt. Det vil sige, at køber man aktier, så skal man forberede sig på også at skulle yde driftstilskud, forudser Frands Mortensen.   

Hvad de to bladhuse i Holstebro og Viborg præcist er værd, vil hverken chefredaktør Hans Krabbe eller kollegaen i Viborg, Lars Norup, ud med. De siger, at de hver især har en værdi på et pænt to-cifret millionbeløb. Det vil sige under 70 - men over 40 millioner kroner.

Også Dagbladet Ringkøbing-Skjern er til salg. Det ventes, at det bliver overtaget af Den Sydvestjyske Venstrepresse.

03:21 Luk video

01:59 Luk video