Biskopper: Blå bistandspolitik er fej og udansk

Biskopperne i Roskilde og Viborg kalder det fejt og udansk, når blå blok vil skære i udviklingsbistanden, det skriver Altinget.dk

Biskoppen i Viborg melder sig ind i valgkampen med et budskab om, at borgerlige partiers ønske om at skære i udviklingsbistanden er forkert, skriver altinget.dk.

Både LA, DF og Venstre vil skære cirka 2,6 milliarder kroner af den nuværende bistand på cirka 17 milliarder kroner.

- Det er tåbeligt, at hjælpe i nærområder, når man samtidigt vil skære i ulandsbistanden, siger Henrik Stubkjær.

- Jeg har ingen forståelse for, at enkelte partier vil spare på området, når vi oplever historisk store flygtningestrømme. De samme partier vil gøre mere i nærområderne, men der er allerede millioner af flygtninge i nærområderne. Det bedste værktøj er en langsigtet indsats mod fattigdom og konflikter, siger Henrik Stubkjær, der er tidligere mangeårig generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

 Han bakkes op af biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, der mener, det er helt forkert.

- Det er i strid med hidtidig dansk politik og danske værdier. Det er dumt, fordi det går ud over nogle af klodens svageste, og fordi det kommer til at skade os på sigt, da det skaber en mere ulige og utryg verden. Det er fejt og dumt, siger Peter Fischer-Møller.

Forfejlet kritik

Venstres næstformand kalder kritikken helt uberettiget.

- Det er sådan, at vi prioriterer, hvordan danske skattekroner skal bruges, og vi ønsker at prioritere ældreområdet og sundhedsområdet noget højere, ved at sænke udviklingsbistanden til det niveau, som FN anbefaler. Og det vil stadigvæk være sådan, at selv efter Venstres politik, der vil hver dansker give mere end dobbelt så meget som, som hver tysker i udviklingsbistand. Det synes jeg sagtens, vi kan være bekendt, siger Kristian Jensen til DR P4 Midt Vest.