Badeforbud: Kommunen fraråder badning flere steder i Viborg

Det tørre og varme vejr er blandt andet skyld i, at der frarådes badning nogle steder i Viborg Kommune.

Flere steder i Viborg bliver badegæsterne mødt af det her skilt. Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

De varme sommerdage giver lyst til en dukkert, men det er en god ide at være opmærksom, inden man hopper i vandet.

Ved fire ud af 16 badesteder i Viborg Kommune frarådes lige nu badning.

Vandet ved badested ved Rødding Sø er meget uklart, og der er en risiko for opblomstring af giftige alger, og derfor frarådes badning her.

Læs også Badeforbud i Silkeborg: - Man kan få udslæt og forgiftning

- Tørt og stille vejr skaber gode vækstbetingelser for de blågrønne alger her, og lige nu er vandet stærkt misfarvet, og derfor skal man ikke bade, siger Ruslana Gladnyeva, der badevandsansvarlig i Viborg Kommune.

Vejr- og strømningsforhold kan ændre advarslen, og ind til da intensiveres badevandskontrollen ved Rødding Sø, og der bliver løbende udtaget ekstra prøver.

Ved Hessellund Camping er der målt et for højt antal af E-coli ved badestedet, og kommunen har derfor sat et skilt op med besked om, at badning frarådes på stranden. Ifølge Ruslana Gladnyeva er det muligvis en fejlprøve, der har givet det høje antal E-coli, og hvis resultaterne fra en ny prøve overholder kvalitetskravene, bliver skiltet fjernet.

Skærper opmærksomheden

Kommunen fraråder også at bade ved Lynderup Strand, hvor der er målt et for højt antal af Enterokokker. Også her vil en ny prøve senere på ugen afgøre, om skiltet kan fjernes.

Læs også Badeforbud ved strand: Der er store mængder e-coli-bakterier i vandet

- Vi laver flere analyser og skærper opmærksomheden ved badestederne. Men vi har 16 badesteder i kommunen, og forholdene kan hurtigt ændre sig, så man må også selv holde øje med, om vandet eksempelvis er meget uklart, siger Ruslana Gladnyeva.

I starten af juli var der ifølge Naturstyrelsen en række henvendelser fra borgere som klagede over ikteangreb efter badning i Vedsø. Ikteangreb er ufarlige, men kan være højst generende for især børn, særligt følsomme mennesker og allergikere.

Kommunen kan ikke bekræfte, om der var tale om et ikteangreb, for slemme hudirritationer kan også ses i andre sammenhænge, f.eks. i forbindelse med badning i algeopblomstringer.

Er man stærkt generet af kløe efter badning, anbefales det at kontakte en læge.

Du kan læse mere og holde dig opdateret om badevandet på Viborg Kommunes hjemmeside.

Gode råd, når du skal ud og bade

 
  • Undgå for lange ophold på helt lavt vand og i rørskoven
  • Tør kroppen godt efter badning
  • Træk ikke ænder til badestedet ved at fodre dem
  • Gå ud i vandet til knæene og kik på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade
  • Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer
  • Hold børn og dyr væk fra skumdannelser på stranden. Det kan være døde alger
Kilde: Viborg Kommune