Atomaftale smuldrer

Det bliver svært for sundhedsministeren at træffe en afgørelse om det kommende depot til atomaffald. Partierne er vildt uenige.

Netop som Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er klar til at lave en aftale om, hvor det omstridte depot for atomaffald skal ligge, smuldrer aftalen.

Et enigt Folketing har ellers udpeget Struer, Skive og tre andre kommuner som mulige aftagere af de 5000 kubikmeter atomaffald. Nu er flere partier kommet på andre tanker.

- Det eneste der i hvert fald står helt klart, det er at den enig der var blandt alle folketingets partier omkring den aftalte proces, den eksisterer ikke længere, siger venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.

Stor splittelse

Sundhedsminister Astrid Krag har bedt partierne om svar på deres holdning til atomaffaldets fremtid senest i morgen. TV/MIDT-VEST har i dag spurgt samtlige partier, hvor de står. Undersøgelsen viser splittelse blandt politikerne

- Jeg forventer ikke affaldet ender i nogle af de fem kommuner. Jeg håber på, vi får en løsning, der enten siger Risø eller udlandet, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, spørgsmålet omkring transport og omkring udviklingsmuligheder i lokalområderne har været underbetonet, så det er det, vi skal have mere fokus på nu, siger Enhedslistens Per Clausen, der er medlem af sundhedsudvalget.

- Jeg så allerhelst vi lavede en slutdeponering i udlandet, lyder det fra den konservative sundhedsordfører Benedikte Kiær.

Uenighed stopper proces

I Struer vejrer de morgenluft. En ekspertgruppe arbejder nemlig i øjeblikket på at koge feltet af mulige depoter ned fra 6 til 2 inden november. Den proces bliver stoppet, hvis Folketinget ikke kan nå til enighed i morgen.

- Sagen er ikke landet endnu, tilfredsstillende set fra vores side, men der er sket en opbremsning. Og det i sig selv er selvfølgelig meget positivt, således at man ikke i morgen kan risikerer, at alle folketingets partier er enige om, at det skal nedgraves i en af de fem kommuner, siger Struer borgmester Niels Viggo Lynghøj Christensen.