Ambulancebehandler: Lad os hjælpe flere patienter

Der er forskel på det udstyr og den medicin, ambulancebehandlerne må bruge i regionerne. Det medfører en forskel i kvaliteten af den behandling patienterne får.

Henning Lassesen er ambulancebehandler i Region Midtjylland og har også sommetider vagter i Region Syddanmark.
Henning Lassesen er ambulancebehandler i Region Midtjylland og har også sommetider vagter i Region Syddanmark.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Hvis man bliver syg eller kommer ud for en ulykke, er det ikke ligegyldigt, om det sker i Region Midtjylland eller i en anden region.

Der er i hvert fald forskel på det udstyr og den medicin, som ambulancebehandlerne må bruge, og det er frustrerende, mener Henning Lassesen, der er ambulancebehandler i Region Midtjylland.

- Det er svært at forstå, hvorfor der skal være forskel på det produkt, vi kan give til borgerne i de forskellige regioner. Man kan undre sig over, at vi får forskellig behandling, når vi trods alt betaler det samme i skat, siger han.

Henning Lassesen har også sommetider ambulancevagter i Region Syddanmark og oplever dermed på tætteste hold forskellen mellem regionerne. For eksempel er der er i ambulancerne i Region Midtjylland ikke de samme muligheder for at behandle astma og kol. 

De midtjyske ambulancereddere må heller ikke give medicin til behandling af hjertestop. Medicinen skal gives af den læge, der rykker ud i en lægebil sammen med ambulancen.

Men ofte kommer ambulancerne først frem til patienterne, og her vil behandlerne gerne have et større ansvar i forhold til at kunne give visse typer af medicin, som f.eks deres kollegaer i andre regioner. 

Regionen: Vi har flere akutlægebiler

Ifølge formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gotlieb Hansen (S), er der dog en god forklaring på forskellen. 

- I Region Midt har vi langt flere akutlægebiler, hvor lægen står for behandlingen, og ofte kommer der en akutlægebil samtidig med ambulancer ved udrykninger her i regionen.

- Men ambulancebehandlerne peger på, at der kan gå lang tid, inden lægebilen kommer. Og at de gerne vil give den type medicin, som de ikke må give på nuværende tidspunkt?

- Jeg erkender, at der er en lille forskel, men det er ikke noget, vi sådan lige kan ændre på her og nu. Der er jo også andre behandlinger, som vores behandlere kan lave, som de ikke kan i Region Syd.

- Men hvorfor skal der være den forskel?

- Man prøver at udvikle på tingene. Efterhånden som det viser sig, hvad der fungerer rigtig godt - så skal det selvfølgelig udbredes. Borgerne har selvfølgelig krav på en god behandling alle steder. Der er fuldstændig ensartet behandling på akuthelikopterne over hele landet - ellers er der lidt frihed i de forskellige regioner. Det er også forskelligt, hvor mange midler man afsætter til det, og der har vi prioriteret akutlægebilerne meget højt, siger Henrik Gotlieb Hansen.

En rapport fra Det Nationale Forsknings- og Videcenter for Velfærd har for nylig anbefalet en større koordination mellem regionerne, så borgerne er sikker på et mere ensartet tilbud i ambulancerne.

2:01
Se indslag om ambulancebehandlerens opfordring til politikerne her.