29-årig terapeut: Endnu flere demente kan nåes via musikken

Musik og sang skal føre demente andre steder hen

Jens Anderson-Ingstrup bruger musikken til behandling af stærkt demente
Jens Anderson-Ingstrup bruger musikken til behandling af stærkt demente

- Det har været totalt overvældende og virkelig fantastisk.

Sådan lyder det fra en glad Jens Anderson-Ingstrup, efter han med sin sangstemme og sit guitarspil har vist hele Danmark, hvordan demente kan få gavn af velkendte sange og musikstykker brugt i terapeutisk sammenhæng.

Tusindvis af danskere har i TV og på de sociale medier fulgt, hvordan den 29-årige musikterapeut fra Hjørring, vækkede den stærkt demente Else, på plejehjemmet Vibedal i Thisted.

Brændstof

De rørende billeder ramte en hel nation, og Jens Anderson-Ingstrup håber det kan blive en øjenåbner for musikterapiens muligheder på demens-området.

- Hvis det her kan give brændstof til, at flere mennesker med demens kan nås via musikken, så vil det være helt fantastisk, siger musikterapeuten, der til daglig arbejder på Aalborg Universitet, hvor han også forsker.

Det var et tilfældigt praktikforløb i forbindelse med uddannelsen, der bragte Jens Anderson Ingstrup ind i de dementes verden.

- Jeg valgte det primært fordi det var tæt på hvor jeg boede, og at jeg i øvrigt var åben overfor hvad som helst. Men allerede første dag jeg var med ude opdagede jeg, hvordan musikterapien kan vække mennesker med demens, fortæller han.

Oplevelsen af, at stærkt demente får liv i øjnene, når de hører sange og musik de kender, har ramt Jens Anderson-Ingstrup talrige gange.

Nu er oplevelserne blevet delt med resten af Danmark, og ifølge musikterapeutens hustru Ninna Anderson-Ingstrup, så er de mange positive reaktioner kommet bag på musikterapeuten.

- Det har været overvældende for ham. Han er ikke sådan en, der normalt er i centrum på den her måde. Så den opmærksomhed han og vi har fået, ja den er blevet meget større end vi nogensinde havde forestillet os, fortæller hun.

Nærværende

Hvad der ikke kommer bag på Ninna Anderson-Ingstrup er de synlige resultater, som hendes ægtefælle opnår via dit arbejde.

- Han er meget nærværende og meget til stede i sin facon. Og så gør han rigtig meget ud af at møde andre mennesker i det de står i, siger hun.

For Jens Anderson-Ingstrup er projektet på plejehjemmet i Thisted slut. Men han arbejder stødt videre med, at musikken bliver brugt til at hjælpe andre demente.

- Jeg har lært at bruge musikken i behandlings-øjemed. Mit mål er ikke at spille for, eller med, de demente. Mit mål er at bruge musikken til at føre dem andre steder hen. Måske vække dem eller interagere med dem, slutter musikterapeuten.

Se Jens svare på flere spørgsmål i live-indslaget herunder: