Museer under pres: - Der er ingen hjælpepakke til os

Museerne landet over er tvunget til at holde lukket for at undgå smitte af Covid-19. Men manglen på billetsalg skader i høj grad de kulturelle højborge.

Mette Bjerrum Jensen er museumsdirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, og hun fortæller, at museerne styrtbløder i øjeblikket.
Mette Bjerrum Jensen er museumsdirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, og hun fortæller, at museerne styrtbløder i øjeblikket.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Indenfor hos Bork Vikingehavn ligner museet sig selv. Der er dog en vigtig forskel på dette forår og ethvert andet: Der er hverken mennesker eller solgte billetter.

- Vi museer, der tjener en meget stor del af vores indtægter selv, styrtbløder lige nu. Det mangler ministeren stadigvæk at tage hånd om, siger Mette Bjerrum Jensen, der er museumsdirektør ved Ringkøbing-Skjern Museum, til TV MIDTVEST.

Kulturministeren møder kritik fra flere museer, der lider under coronakrisen. De føler nemlig ikke, at der er nogen hjælpepakker, der passer til dem.

Selvom de kan sende medarbejdere hjem på lønkompensation, risikerer de bare at skubbe problemerne, for når alle indtægter normalt hentes fra april til september, frygter de bare at skulle fyre til vinter.

- Det er billetterne, vi tjener penge på, og lige nu kan vi ikke sælge nogen billetter. Det er der, vi har vores tab, og der hjælper de generelle hjælpepakker ikke særlig godt, siger Mette Bjerrum Jensen.

Også på museerne i Holstebro Kommune mærker de krisen kradse – måske endda endnu mere.

- Vi har varslet afskedigelse af syv medarbejdere, siger Ingeborg Svennevig, der er direktør hos De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune.

Grundet corona-lockdown forventer direktøren et tab på mellem 2,5 og 8 millioner kroner, og det skyldes mangel på gæsteindtægter.

Og det skaber frustration, for selvom museet fortsat får deres støttekroner, så gør det stor skade, at de ikke selv har mulighed for at spytte i kassen ved at sælge entrebilletter.

- I de seneste år har vi gjort os kæmpe umage for at tjene flere penge selv, og vi bruger alle pengene på at lave gode museer. Og de penge, vi plejer at tjene selv, er dem vi mister, når vi ikke har nogen gæster, siger Ingeborg Svennevig.

Ingeborg Svennevig har måttet varsle syv fyringer på museerne i Holstebro Kommune.
Ingeborg Svennevig har måttet varsle syv fyringer på museerne i Holstebro Kommune.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

De bliver altså ikke reddet af hjælpepakker, der dækker deres udgifter, når indtægterne samtidig er forsvundet.

Corona skader det meste af samfundet, men vi bliver alle påvirket på forskellige måder. Det vil kulturminister Joy Mogensen (S) forsøger at imødekomme, lyder det i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.

- Arbejdet med at revidere de generelle hjælpepakker og identificere og hjælpe områder med særlige behov fortsætter, og jeg vil i de kommende dage indkalde forskellige kulturinstitutioner til dialog om deres konkrete situation, skriver hun.

Men indtil da lider museerne under de manglende besøgende, og de må derfor afvente, mens de røde tal langsomt kommer ud af kontrol.

- Jeg ville super gerne ud og have mine folk i sving igen, men med de hjælpepakker, som staten har lavet lige nu, så må vi ikke både få kompensation og sørge for, at vores folk arbejder, siger Mette Bjerrum Jensen.

2:14
De generelle hjælpepakker batter ikke det store hos museer i Holstebro og Ringkøbing-Skjern.