Viegård-sag spøger endnu: Dansk politiker vil løse problemet i EU

Den seneste tids historier om problemer med dyrevelfærd i hestebranchen - herunder Viegård Stutteri - får EU-parlamentariker til at foreslå strammere regler på området

Niels Fuglsang (S) er næstformand i Europa-Parlamentets tværpolitiske dyrevelfærdsgruppe.
Niels Fuglsang (S) er næstformand i Europa-Parlamentets tværpolitiske dyrevelfærdsgruppe.
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

Viegård Stutteri har skabt debat i årevis og holdt myndighederne beskæftiget lige så længe.

Og selvom stedet er gået konkurs og er blevet solgt igen på tvangsauktion, er sagen om debatten om misrøgt af heste langt fra død.

For sagen er ikke slut endnu, og den fylder også stadig i tankerne hos EU-parlamentarikeren Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet. Derfor vil han nu sikre, at historien ikke gentager sig.

- Jeg har fulgt med i medierne og blev ærligt talt forarget, og jeg har i den forbindelse mødt nogle af demonstranterne. Jeg har også skrevet om det på Facebook, og de opslag er lynhurtigt blevet delt i andre EU-lande. Der er et internationalt community i hestesporten, og derfor er det noget, vi bør tage stilling til i EU. Om man behandler de her heste ordentligt, siger ham.

1. juli 2023 trådte amerikaneren Tyrell Cotent frem her på TV MIDTVEST og fortalte om misrøgt af heste på Viegård Stutteri.

Det var langt fra første gang, stutteriet i Skals ved Viborgs daværende ejer, John Byrialsen, var i medierne for ikke at behandle sine heste godt nok. Men denne gang gik anklagerne ikke i sig selv igen efter et par dage, uger eller måneder.

Det resulterede talrige myndighedsbesøg, store bøder, opgravede hestekadavere i massevis og demonstrationer og protester fra hestevelfærdsforkæmpere omkring stutteriet.

Og debatten nåede altså også frem til Niels Fuglsang i Bruxelles. Medlemmet af Europa-Parlamentet har nu lavet et udspil med ni konkrete forslag til at sikre ordentlige forhold i hestehold og hestesport.

Blandt andet vil han gerne have krav og regler vedrørende ansatte på stutteriernes kompetencer, når det gælder dyrevelfærd, så man undgår misrøgt af heste.

- Der mener jeg, at det er et spørgsmål om uddannelse på samtlige ansatte på stutterier og rideskoler. Der skal man stille nogle krav til fælles standarder på EU-niveau, siger Niels Fuglsang.

Og selvom der er langt fra Skals ved Viborg til Bruxelles, mener EU-politikeren, at sagen fra Viegård er af international karaktér og bør tjene som et skræmmeeksempel.

- Der er en masse ansatte fra hele verden på Viegård, som har håndteret de her heste, og John Byrialsen har også haft stutteri i Polen, så det er helt klart relevant for EU, siger Niels Fuglsang og fortsætter:

- Hvis man har været ude i en grov sag, så bør man ikke kunne få lov til at arbejde med heste igen. Det bør EU sætte grænser for.

TV MIDTVEST har kontaktet John Byrialsen for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.