Jacob og Kasper er Danmarks bedste tjenerelever - nu vil de være bedst i Norden

To tjenerelever fra College360 i Silkeborg bruger deres fritid på at træne til de nordiske mesterskaber i Finland.

2:23
Jacob Urth og Kasper Andersen vandt DM for tjenerelever i Herning - næste opgave er NM i Helsinki.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Der er påskelukket på erhvervsskolen College360 i Silkeborg.

Bortset fra i et enkelt lokale. 

Her er tjenereleverne Jacob Urth og Kasper Andersen gået i skarp træning. Om en måned skal de repræsentere Danmark ved de nordiske mesterskaber for tjener- og kokkeelever i Helsinki.

- Vi bliver jo ikke bedre af at være derhjemme og holde påskeferie, konstaterer de.

Og hårdt arbejde skal der til. 

De unge tjenerelever bliver bedømt i et fag, hvor de små detaljer gør en stor forskel. Borddækningen skal være snorlige, de skal have en stor paratviden om mad, vin og spiritus. Og så skal de selvfølgelig have det helt rigtige service-gen.

- Man skal virkelig ville det her, for de bruger rigtigt mange timer på det, siger deres underviser på skolen i Silkeborg, Jannie Zepernick Rasmussen.

Hun peger på, at Jacob og Kasper begge arbejder som tjenerelever, så den intense træning inden de nordiske mesterskaber foregår i deres fritid.

- Man skal  være gjort af det særligt stof for at være så passioneret, siger hun. 

De to elever kvalificerede sig til de nordiske mesterskaber ved at vinde kategorien årets tjenerelev, da Horesta og 3F arrangerede DM for elever i tjener- og kokkefaget under Foodexpo i MCH Messecenter Herning.

Jacob Urth øver sig i at lufttranchere en appelsin. Det er ikke helt let, skulle vi hilse og sige.
Jacob Urth øver sig i at lufttranchere en appelsin. Det er ikke helt let, skulle vi hilse og sige.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

En af de discipliner, de nu bruger tid på, er lufttranchering af en appelsin. Det vil sige, at de skal stå med en appelsin på en gaffel i den ene hånd og så skære den med den anden - samtidig med at de skal kunne fortælle, hvad de laver.

Og den øvelse kommer til at tage en del tid, fortæller de.

Danmark har stolte traditioner i de internationale konkurrencer i tjenerfaget, og Jannie Zepernick Rasmussen vurderer, at Jacob Urth og Kasper Andersen gode chancer for vinde NM.

- De er nogle rigtigt dygtige drenge, og så har vi også en tradition i Danmark for at være rigtigt dygtige til service- og tjenerfag, så vi plejer at placere os ret godt, siger hun.

De unge tjenerelever er også optimister.

- Vi tager ikke foden af speederen. Nu kører vi på og kan forhåbentligt tage guldet med til Danmark, siger Kasper Andersen. 

Jacob Urth er tjenerelev på Restaurant Alimentum i Aalborg, og Kasper Andersen arbejder på Vejlsøhus Hotel & Konferencecenter ved Silkeborg.

Kasper Andersen øver sig i at blande den perfekte whiskey sour.
Kasper Andersen øver sig i at blande den perfekte whiskey sour.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST