Nyt tilbud: Smid penge i Thise-mælk og få super renter

COOP-medlemmer får nu mulighed for at investere i græsmælk fra Thise Mejeri

Forbrugerne får nu mulighed for at investere i produktionen af en helt nyt mælk fra det økologiske Thise Mejeri
Forbrugerne får nu mulighed for at investere i produktionen af en helt nyt mælk fra det økologiske Thise Mejeri
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Dagligvarekæden COOP giver nu sine 1,7 millioner medlemmer mulighed for at sætte penge i fødevare-virksomheder og lover samtidig god forretning af investeringen.

Crowdfunding hedder det nyt tilbud til medlemmerne, som f.eks. kan investere 1.000 kroner i produktionen af en ny græsmælk fra Thise Mejeri.

Thise Mejeri skal bruge ialt 2,5 millioner kroner til projektet. I stedet for at låne pengene i banken, vil det økologiske mejeri i Salling finaciere udviklingen af det nye produkt med midler fra forbrugerne. I det her tilfælde COOPs medlemmer.

Investorerne stiller deres penge til rådighed i to år, og får dem herefter tilbage med en forrentning på op til fire procent. En betydelig bedre forretning end hvis pengene stod på en indlånskonto i en bank, hvor renten typisk vil være på 0.

- Vi synes det er en formiddabel ide`, at forbrugerne,på den her måde, har mulighed for at knytte sig yderligere til COOP og til Thise Mejeri, siger administerende direktør Poul Pedersen fra Thise Mejeri,

Det er køerne hos landmand Torsten Weche fra Farsø, der fremover skal levere den økologiske "græsmælk" til det kommende crowdfunding projekt.

- Vi stopper med at give køerne menneskeskabt føde, f.eks. kraftfoder og majs. De skal udelukkende leve af naturligt foder, nemlig græs . Dermed skabes der basis for det nye mælkeprodukt, som skal forarbejdes på Thise Mejeri.

Endnu ved Torsten Weche ikke, om der kan samles 2,5 millioner kroner ind til projektet. Skulle det mislykkes får investorerne pengene tilbage og projektet bliver opgivet, siger landmanden fra Farsø.

Direktøren på Thise Mejeri, Poul Pedersen er superoptimist og mener forbrugerne gerne vil endnu tættere på de der producererer fødevarerne:

- Forbrugerne har mulighed for at få investeret deres penge i noget de kan lide. Ellers gør de de simpelthen ikke. Det er penge med holdninger og penge med idé i for rigtig mange, mener direktøren.

Financierings-modellen er for Thise Mejeri en anden måde at låne penge på. Men Ifølge Poul Pedersen skeles der mere til forbindelsen mellem forbrugere, COOP og mejeriet, end der kigges på rentesatser.

Crowfunding er i voldsom vækst i Danmark i disse år. Metoden kendes også som netværksfinansiering, hvor der samles små og store bidrag ind via større eller mindre gruppe af mennesker. Typisk sker det via internettet.