Mange præster chikaneres

Præsteforeningen efterlyser en beredskabsplan for at hjælpe chikanerede præster.

Jonas Serner-Pedersen

Sagen om sognepræst Jonas Serner-Pedersen fra Hjerm ved Struer, der igennem længere tid er blevet chikaneret af to personer fra sin tidligere menighed, er langt fra enestående.  

Chikane og trusler mod danske præster er nemlig et stigende problem, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det er et problem, vi har meget fokus på, og som vi forsøger at få håndteret, men der er en stor afmagt over for det. Provsten kan ikke gøre så meget, biskoppen kan ikke gøre så meget, og det kan politiet egentlig heller ikke. Der mangler en generel beredskabsplan, og derfor har vi bedt Kirkeministeriet om at få kortlagt muligheden for en sådan. For det er altså en enormt stor belastning for de præster, der bliver udsat for chikane og trusler, siger Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen.

2:18
Se TV MIDTVESTs indslag om chikanen mod sognepræsten fra Hjerm her.

Kristeligt Dagblad skriver om flere eksempler på præster, der har været udsat for chikane. I februar blev en kvinde for eksempel dømt for chikane mod præster fra Treenighedshedskirken i Esbjerg, i december sidste år flyttede sognepræst Ulrich Vogel fra Tingbjerg i København efter flere års chikane, og i august sidste år var sognepræst Fin Petersen fra Ørum Kirke ved Horsens også udsat for længerevarende chikane.

Erhvervspsykolog Henrik Rosenstjerne, der tidligere har undersøgt præsters arbejdsmiljø, mener ligesom Præsteforeningen også, at der er behov for en beredskabsplan.

- Der findes ikke nogen instanser, der kan gå ind og sige, hvad der er op og ned i de her sager. Det er i bund og grund ulykkeligt, for disse sager kan smadre ikke bare præsten, men et helt lokalsamfund, når støvet først har lagt sig. Der mangler simpelthen en ledelsesmæssig tjeneste, der kan sikre et overordnet perspektiv og hjælp til præster, der kommer i problemer, siger han til Kristeligt Dagblad.

TV MIDTVEST fortalte i søndags historien om sognepræsten fra Hjerm, som i en periode fik op mod 100 opkald om dagen fra sine plageånder. De to personer har nu fået et polititilhold, men er i stedet begyndt at kontakt flere medlemmer af menigheden i Hjerm for at fortælle om sagen.