Direktør efter forsøg: Stiler efter fire-dages arbejdsuge i 2021

Hos firmaet Peoplez i Holstebro har man på under en uge optimeret arbejdsindsatsen og styrket medarbejdernes velbefindende med få tiltag.

Per Tornvig og hans 15 ansatte har været med i et eksperiment, der på sigt måske kan bringe medarbejderes arbejdsuge ned på fire dage.
Per Tornvig og hans 15 ansatte har været med i et eksperiment, der på sigt måske kan bringe medarbejderes arbejdsuge ned på fire dage.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

- Jeg er forundret over, hvor store forandringer, man kan gøre på så kort tid.

Ordene kommer fra direktøren for Peoplez Reklame- og Webbureau i Holstebro.

I denne uge har Per Tornvig og hans 15 ansatte været med i et eksperiment, der på sigt måske kan bringe medarbejderes arbejdsuge ned på fire dage.

Som et led i dette har fokus værret rettet mod at kunne arbejde så effektivt og fokuseret som muligt.

Ny mailkultur

På mange virksomheder begynder folk dagen med at tjekke mails. Sådan har det også hidtil været hos Peoplez.

- Det med at tjekke 15 mails, jeg skal forholde mig til. Der kan være tre-fire opgaver i det - små opgaver, hvor jeg skal sidde og switcher mellem tingene, siger online marketing konsulent ved Peoplez Henrik Christensen.

- Altså vi har måske haft en tendens til, når kunderne har kontaktet os, så skulle de bare have svar lynhurtigt. Og det er jo superfint, men det er ikke sikkert, det er det, de forventer. De forventer, at de får det rigtige svar og den rigtige hjælp. Om der så lige går en time eller to ekstra, det betyder ikke så meget, fortæller direktør for Peoplez, Per Tornvig.

3:01
SE OGSÅ: 300 administrative medarbejdere i en kommune arbejder kun fra mandag til torsdag og får stadig det samme i løn

I denne uge har medarbejderne brugt en helt anden strategi i forhold til for eksempel mailhåndtering. Det har helt klart haft en god effekt at vente med at åbne mails til hen på formiddagen og slå notificationer fra på telefonen.

- Når jeg kommer der om morgenen klokken 6:30, så er jeg dykket direkte ned i en større opgave for at bruge min hjernekapacitet bedst muligt, siger Henrik Christensen.

Hans kollega har oplevet det som en befrielse at slippe fra telefonens forstyrrelser.

- Nu har jeg haft en stor opgave, jeg skulle arbejde på. Bare det, at kunne sidde fra ende til anden og lave det klar til en ny korrektur til kunden uden at skulle blive forstyrret, det har været virkeligt rart.

- Det har også givet en god fornemmelse, fordi så blev jeg færdig med den og kunne sætte flueben ved den. Så havde man eftermiddagen til at kunne sætte flueben ved en masse små ting, fastslår grafisk designer Marianne Sidelmann.

Marianne Sidelmann
Marianne Sidelmann
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Hejs flow-skiltet

Som noget andet har man indført at medarbejderen med at skilt kan markere, at man er i flow og ikke bør forstyrres.

- Det er lige som om, at det tager pres af skulderne, at jeg har det her rum (red. i flow-skiltet), som jeg måske har haft meget behov for i forhold til at dykke ned i tingene, mener Henrik Christensen.

Henrik Christensen demonstrerer flow-skiltet, som han er meget glad for.
Henrik Christensen demonstrerer flow-skiltet, som han er meget glad for.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Men som med så meget andet nyt så er der lige en indkøringsperiode, hvor man skal lære det uvante. Såden er det også med flow-skiltet.

- Nogle gange glemmer man at tage den af, og nogle gange glemmer man, at folk har den på, så det skal man også lige vænne sig til, siger Marianne Sidelmann og tilføjer:

- Selvfølgelig, hvis der er noget der haster, det skal man altid være åben for, at der er plads til. Og man skal også kunne lave noget fis med hinanden. Vi kan ikke leve uden. 

Overordnet er der en ting, der står klart for Henrik Christensen efter forsøget.

5:00
SE OGSÅ: Ekspert i arbejdsoptimering, Pernille Garde Abildgaard, besøger Peoplez i Holstebro, som skal forsøge at gå fra fem til fire arbejdsdage om ugen.

- Det, der var lidt en øjenåbner, det var task switching. Det med at man sidder og hopper fra den ene opgave til den anden. Man når måske ikke at blive færdig med den første, før man er hoppet over til den anden og så hopper tilbage igen.

- Det er jeg blevet meget bevidst om, at jeg rent fysisk kan mærke, når jeg har for mange bolde i luften, så føler jeg mig presset også i hovedet, og nogle gange kan jeg godt føle mig rigtigt baldret, når jeg kommer hjem fra arbejdet.

Har mere energi til sønnen

I denne uge har Henrik Christensen haft det helt anderledes, når han kom hjem fra arbejde.

- Der har jeg haft overskud til at give den gas med min søn derhjemme og lege med ham. Det bliver en sideeffekt på den lange bane, at jeg får mere energi derhjemme ved at blive mere struktureret i, hvordan jeg arbejder, så det er jo også dejligt for dem derhjemme.

- Jeg var også ude at løbe i går for første gang i lang tid.

Den heldigste i verden

De gode erfaringer har nu fået direktøren til overveje at medarbejderne skal have en reduceret arbejdsuge som resultat af den øgede effektivitet.

- Det kan da godt være, det vil jeg ikke afvise, at vi kunne have en 2021-målsætning om, at vi skulle prøve at se, om det kunne lade sig gøre med en fire-dages arbejdsuge.

Den målsætning kan også gavne på anden vis, hvis den bliver til virkelighed.

- Så bliver det også afgørende, når vi skal rekruttere nye medarbejdere, fordi så bliver det endnu mere attraktivt at arbejde her.

Som vejleder i projektet har Peoplez brugt Pernille Garde Abildgaard. Hun har blandt andet beskrevet den kortere og mere effektive arbejdsuge i bogen, "Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige".

I begyndelsen af denne uge holdt hun oplæg for medarbejderne, hvor hun blandt andet påpegede følgende tre fejl, som ofte bliver begået på arbejdspladser:

Pernille Garde Abildgaard er stor fortaler for en kortere men mere effektiv arbejdsuge.

- En fire dages arbejdsuge er en ubetinget god idé for de ansatte. De får mere livskvalitet og frihed og lærer faktisk også at arbejde mere effektivt, for de skal jo nå at lave fem dages arbejde på fire, forklarer hun.

Pernille Garde Abildgaard holder oplæg for Peoplez.
Pernille Garde Abildgaard holder oplæg for Peoplez.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Henrik Christensen er forsigtigt begyndt at tage forskud på udsigten til en kortere arbejdsuge.

- Det er jo drømmen. Jeg ville føle mig som den heldigste i verden, så ja-tak til fire-dages arbejdsuge.

2:57
Se tv-indslag om forsøget hos Peoplez.