Solceller i stedet for landbrugsjord bekymrer landbrugselever

Familielandbruget rynker også på panden over udviklingen.

Solcelleparker overtager flere og flere af de store arealer med landbrugsjord, som ellers er forbeholdt græsmarker med sortbrogede køer. Blandt andet.

Udviklingen bekymrer formanden fra Familielandbruget - en forening, der arbejder for det gode liv på landet.

- En ting er, at det går ud over fødevareproduktionen. Der kan ikke produceres fødevarer på de hektar, men jeg er også meget bekymret for de unge mennesker, der skal ind i faget. Kommer de nogensinde ud og får ben på egen jord?, spørger hun.

Hvis man spørger nogle af de kommende landmænd, så deles bekymringen. I hvert fald hos de landbrugselever, vi har mødt på Agroskolen i Hammerum.

- Jeg frygter, at der bliver taget alt for meget landbrugsjord, og så bliver det alt for dyrt. Det gør det ikke nemmere for os unge landmænd, påpeger landbrugseleven Jacob Christensen.

- Det er forfærdeligt, for man kan bruge vores gode landbrugsjord til meget andet, i stedet for at plastre det hele til med solceller, supplerer Malte Østergaard.

En anden af eleverne synes dog også, det er en god idé med nogle af solcellerne.

- Netop fordi vi går en bæredygtig fremtid i møde, så giver det egentlig god mening, at noget af jorden skal tages ud, så vi som landbrug kan bidrage lidt til det, siger Clara Nielsen.

- Men ja. Det kan hurtigt blive for voldsomt, skynder hun sig at tilføje.

Store arealer

Det er store arealer, der er i spil. Eksempelvis har Megaton Energipark søgt om at placere solceller og vindmøller på 4000 hektar øst for Tarm. Det svarer til 40 kvadratkilometer.

Green Power Denmark vurderer, at der på landsplan skal findes 36.600 ekstra hektar til solceller og vindmøller for at opfylde det politiske mål om at firedoble den grønne strøm.

Formanden for Familielandbruget har en opfordring til politikerne.

- Jeg håber, at der på et tidspunkt kommer nogle lovændringer, der gør, at det er nemmere for de unge at komme til i faget, siger Lone Andersen.

Lone Andersen, formand for Familielandbruget.
Lone Andersen, formand for Familielandbruget.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Spørger man Venstres landbrugsordfører, så handler det om både at kunne det ene og det andet fremover.

- Selvfølgelig skal der være plads til at drive landbrug, men der skal også være plads til at lave indsatserne omkring natur og biodiversitet. Det er de drøftelser, der i øjeblikket pågår, siger Erling Bonnesen.