Gåsen skal lokkes væk

En sjælden gåseart volder kvaler for planer om at rejse vindmøller ved Tjele.

gåseart
Foto: Aarhus Universitet

Hensynet til en sjælden gåseart har tidligere stoppet planer om vindmøller ved Tjele. Nu bliver der gjort et nyt forsøg på at rejse vindmøller det samme sted.

Men for at det kan ske, skal gæssene lokkes væk fra området. Om det overhovedet kan lade sig gøre, er forskere fra Aarhus Universitet gået i gang med at finde ud af.

Selskabet BioCirc har planer om at bygge en stor energipark med vindmøller, solceller, biogasanlæg og andet i området ved Tjele Langsø nordøst for Viborg. I den forbindelse finansierer BioCirc en forskning, der skal undersøge, om gæssene kan lokkes et andet sted hen end deres normale overvintringsmark.

Det betyder, at Aarhus Universitet kan gennemføre et ph.d.projekt, hvor forskerne har udstyret gæs med GPS-sendere for at kunne følge deres færden.

Nærmere bestemt handler det om Tajga-sædgåsen, som yngler højt mod nord i Skandinavien. Men cirka 2000 af dem overvintrer i Danmark.

- Det er en flok fugle, som er meget trofaste i deres valg af ynglesteder og overvintringssteder. Derfor er der også særligt behov for at beskytte lige præcis den lille gruppe af fugle, fordi den er meget unik, siger professor Jesper Madsen fra Aarhus Universitet.

Professor Jesper Madsen fra Aarhus Universitet.
Professor Jesper Madsen fra Aarhus Universitet.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Forskerne har sat GPS på 14 fugle. Nu holder de øje med, om sædgåsen kan lokkes til at forlade gåsemarken ved Tjele Langsø og i stedet overvintre lidt længere sydpå i Nørreådalen.

- De skal have fred til at overnatte på nogle vandarealer. Der skal være nogle gode marker, hvor de kan søge føde. Og så skal der være fred for forstyrrelser, siger Jesper Madsen.

For tre år siden sagde planklagenævnet nej til at rejse otte vindmøller i området af hensyn til den truede fugl.

Alligevel håber BioCirc nu at kunne etablere en energipark med både vindmøller, solceller og biogasanlæg samme sted. Derfor betaler virksomheden op mod 6,5 millioner kroner til forskningsprojektet.

- Hvis vi kan finde et sted, hvor gæssene kan slå sig ned og finde føde, så er det en win-win-situation. Det vi gerne vil vise er, at grøn energi og natur kan gå hånd i hånd, siger direktør Bertel Maigaard fra BioCirc.

Han forsikrer, at der ikke bliver bygget møller og solceller på marken, hvis gæssene ikke flytter sig.

Først om tre-fire år ved de, om det lykkes at få gæssene til at søge nye græsgange.

Den første del af energiparken ved Tjele kan bygges uden at komme i karambolage med gæssene.