Drømmer du om at møde kærligheden? Så skal du ikke bosætte dig her

Der kan være flere årsager til, at mændene er i markant overtal i provinsen, vurderer forsker.

Når kvinderne drager til storbyen og efterlader mændene i provinsen, er det et udtryk for, at kønsrollerne er ved at blive vendt på hovedet.

- Og det er noget begge køn lige skal vænne sig til, fortæller kønsforsker og antropolog Christian Groes på baggrund af de nyeste tal, der viser store forskelle på, hvor unge enlige vælger at bosætte sig.

Drømmer man om den helt store kærlighed, er det dumt at flytte til kommuner som Ærø, Favrskov, Lemvig og Ringkøbing-Skjern.

I hvert fald, hvis man som mand leder efter drømmekvinden.

I disse kommuner er der nemlig dobbelt så mange unge enlige mænd som tilsvarende kvinder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men skævvridningen er ikke enkeltstående.

I hele 43 af Danmarks 98 kommuner er der nemlig mindst 50 procent flere enlige mænd i 20’erne end ditto kvinder i samme alder. I 13 af disse kommuner er skævvridningen på over 80 procent.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kun i København, Frederiksberg og Aarhus Kommune er det de unge kvinder, der er i overtal.

Og det er et udtryk for, at ”kvindekampen har virket,” fortæller kønsforsker Christian Groes.

- De gode jobs har været mændenes privilegium i mange år. Men siden kvinderne kom ind på arbejdsmarkedet, er der sket en gradvis udvikling, så kvinderne i dag er mere ambitiøse end tidligere, fortæller han.

- De er mere tiltrukket af at få en god karriere, og det starter med en videregående uddannelse – og de ligger gerne i de store byer.

Flytter først tilbage, når de får børn

Netop kvindernes fravær i provinsen er præmissen for TV 2-programmet ’Kærlighed hvor kragerne vender’, der på femte sæson hjælper singlemænd fra provinsen med at finde kærligheden.

En af de fire singlemænd – der i år alle er fra Fyn – er 26-årige Rasmus Bruun. Han bor i Svendborg, men er vokset op i en endnu mindre by i Vestjylland. Så han kender alt til at bo i et område, hvor mændene er i flertal.

- Jeg kan godt se, at kvinderne på min egen alder er flyttet væk. Så finder de en kæreste, måske kommer der også nogle børn, og først derefter begynder de så småt at komme tilbage, fortæller han.

En af disse kunne en dag blive 27-årig Emilie Lindevang. Hun er en af de 22 singlekvinder fra hele landet, som har tilmeldt sig ’Kærlighed hvor kragerne vender’ for at finde kærligheden i provinsen.

- Jeg elsker at bo i en større by nu, mens jeg er ung – jeg elsker det liv, der er i byen. Men jeg har også altid vidst, at jeg gerne vil bo i en mindre by eller som minimum i et stille parcelhusområde, når jeg får børn, siger Emilie Lindevang, der oprindeligt er fra den lille by Langeskov, men har boet i Odense i syv år.

Her bor også 29-årige Stine Høyer Bertelsen. Som single er det rart for hende at bo i en større by, hvor hendes søskende og veninder også bor.

- Man kan godt komme til at føle sig alene, når man kommer hjem til en tom lejlighed, men så hjælper det, når ens venner lige kan komme forbi, eller man har god mulighed for lige at mødes nede i byen til en gåtur eller et glas vin.

Inspireres af storbykvinder

Og hun er ikke ene om at være tiltrukket af storbyens muligheder, fortæller kønsforsker Christian Groes.

- I gamle dage var det mændene, der rejste ud i verden for at udvikle sig selv, men i dag hører man især historien om den frisatte kvinde, der tager til storbyen og får sig en karriere og en partner, siger han.

Det er en fortælling, man ofte ser i populærkulturen, fortæller Christian Groes, og nævner blandt andet storbykvinderne fra tv-serien 'Sex and The City', som nogle, kvinderne spejler sig i og bliver inspireret af.

Derfor er det især kvinder, der bruger byen, tager på café, til koncert og i teatret, mens mændene nemmere kan klare sig i en mindre by uden et stort udvalg af kulturtilbud, fortæller han.

Som kønsforsker og antropolog vil Christian Groes ikke afgøre, om skævvridningen er et problem for samfundet.

- Men for den enkelte kan det give en følelse af ensomhed og marginalisering, fordi man ikke synes, man kan finde en partner og få den samme adgang til sex og kærlighed som alle andre. Det gælder for mændene i provinsen, men det samme gælder jo også for kvinderne, når de er i overtal i byen.

Ønsker man at komme skævvridningen til livs, kan man ifølge eksperten sætte ind allerede i folkeskolen, hvor drengene gennemsnitligt klarer sig dårligere og derfor har dårligere forudsætninger for at tage en videregående uddannelse.

En anden mulighed er at sprede uddannelsesstederne ud i andre dele af landet.

Ender i hver sin spiral

Sidstnævnte kunne have betydet, at ’Kærlighed hvor kragerne vender’-deltageren Rasmus Bruun ville have bosat sig et andet sted end Svendborg.

Da han i sin tid flyttede hjemmefra for at uddanne sig til maskinmester, kunne han godt have set sig selv bo i Aarhus eller Aalborg. Men det lod sig ikke gøre, fortæller han.

Han drømte nemlig om at komme ud at sejle. Og da man kan specialisere sig inden for søfart på maskinmesterskolen i Svendborg, fik det lov at afgøre, at han skulle bosætte sig dér.

- Men da jeg flyttede helt alene i min skotøjsæske i Svendborg og ikke havde min familie tæt på, savnede jeg en at snakke med og lave ting med, som ikke er ens familie og venner, siger han.

Og der er ikke noget, der tyder på, at den 26-årige maskinmesterlærling flytter til storbyen lige foreløbig.

Ifølge Christian Groes ender mændene og kvinderne nemlig i hver deres spiral efter endt uddannelse.

Mændene bliver uddannet til klassiske arbejderjobs, hvor arbejdspladserne hovedsageligt befinder sig i provinsen.

Imens bruger kvinderne deres videregående uddannelse til at indfri ambitionerne i de større byer.

Det gør sig blandt andet gældende for en anden ’Kærlighed hvor kragerne vender’-deltager, 25-årige Anne Houborg, der arbejder som sekretær på Odense Universitetshospitals plastikkirurgiske afdeling.

For seks år siden fik et kæresteforhold hende til at flytte fra Esbjerg til Odense. Forholdet holdt ikke i længden, men Anne Houborg blev boende.

- Jeg tænker, at der er større chance for at finde et arbejde, man brænder for, i en større by, fordi der er flere virksomheder, fortæller hun.

Se 'Kærlighed hvor kragerne vender' tirsdag på TV 2 og på TV 2 Play.