Historisk herregård får nyt liv: Nu skal Oustruplund være krisecenter

Rigmanden Jørn Tækker fra Aarhus har købt den snart 200 år gamle ejendom i Kjellerup.

0:36

Den historiske herregård Oustruplund ved Kjellerup har længe stået og ventet på at kende sin skæbne.

Jordarealet på 96.684 kvadratmeter og de cirka 2000 kvadratmeter indesluttet af røde mursten fra 1800-tallet har igennem tiden fungeret som både drengehjem, flygtningecenter og højskole, men nu skal der ske noget helt nyt.

I februar sidste år købte Ejendomsselskabet Elevvej 99 ApS fra Aarhus bygningen på tvangsauktion. Der var hammerslag på beløbet 3,5 millioner kroner.

Sælgeren var den kirkelige netværksorganisation Dansk Oase, som selv efter at have lejet sig ind i en periode i december 2021 købte stedet af Silkeborg Kommune for knap to millioner. De drev en kristen højskole der, som gik nedenom.

Med salget har der derfor siden februar været spekuleret i, hvad der skal ske, og svaret er, at der skal være krisecenter for kvinder og børn.

Det fortæller Jørn Tækker, der ejer Ejendomsselskabet Elevvej 99 ApS og en meget lang række andre virksomheder rundt i landet.

- Jeg havde kig på Oustruplund for nogle år siden, da den var til salg. Det er en bygning med en voldsomt flot arkitektur, og jeg går netop meget op i at investere i bygninger, der har sjæl og masser af historik, som det er tilfældet her, siger Jørn Tækker til TV2 Østjylland.

- Da det gik op for mig, at Dansk Oase var interesseret i at købe bygningen, holdt jeg igen, men da den så kom til salg igen på auktionen, slog jeg til, bød højest og fik den.

Derefter skulle han finde ud af, hvad han skulle bruge stedet til. Der blev spekuleret i alt fra vandrehjem til efterskole og højskole igen, men pludselig drejede tankerne sig i retning af et kvindekrisecenter.

- Vi ejer en bygning i Aarhus (Nørre Allé 23C, red.), hvor Fonden Gaia allerede lejer sig ind. Det er dem, der driver krisecentrene, og efter nogle snakke frem og tilbage og en række møder stod det klart, at de godt kunne se en mulighed i at lave et helt nyt sted i Kjellerup, forklarer Jørn Tækker.

Oustruplund
Foto: Sofus Sten Hansen, TV 2 Østjylland

I starten af maj er stedet så officielt blevet godkendt til formålet, og to kvinder med i alt fem børn er allerede rykket ind.

- Det glæder mig, at vi har lavet en aftale med nogen, der gør så godt et stykke arbejde som Gaia, men det er klart, at i en bedre verden, var der slet ikke brug for dem. Desværre er sandheden den, at en del kvinder i Danmark lever i voldelige forhold, så de har brug for at komme et andet sted hen, og nu har de så endnu ét af slagsen, siger Jørn Tækker.

Fonden Gaia lejer sig ind med en kontrakt uden udløbsdato. De er velkomne, så længe de har lyst, oplyser Jørn Tækker. De bruger i første omgang cirka 1300 af de 2000 kvadratmeter, så der er mulighed for at udvide tilbuddet og lave plads til flere.

Et nyt liv væk fra volden

Jakob Kragh Christensen er den nye afdelingsleder af krisecentret.

Han fortæller, at det har været vigtigt for dem at skabe nogle rammer for de familier, der skal bo der, som virker hjemlige og hyggelige med små kroge og god plads til børnenes leg.

De skal have lov til at være børn som alle andre, selv om de kommer fra en voldsplaget familie, hvor mor har valgt at flytte væk.

- Jeg synes, vi har fået et fantastisk sted her med perfekte rammer. Børnene skal gå i skole og daginstitutioner herude, hvor det er muligt, og hvor trusselsniveauet ikke er for højt, siger Jakob Kragh Christensen.

Trusselsniveauet?

- Ja, vi oplever fra tid til anden, at voldsudøveren opsøger kvinderne og børnene.

Én af de kvinder, der er flyttet ind, siger, at hun allerede kan mærke, hvad det betyder for hende at bo på Oustruplund.

- Hun siger, at børnene sover hurtigere om aftenen, fordi de har brugt noget krudt. De er glade, og hun kan slappe mere af, gengiver Jakob Kragh Christensen og påpeger, at sådan nogle mennesker har brug for masser af ro omkring sig, hvis de skal komme godt videre i livet.

Planen er, at der skal laves terapihaver og trivselshaver med dyrehold.

- Der er mange drømme herude, og de skal også nok blive opfyldt, siger Jakob Kragh Christensen.