Fra ukendt nyvalgt til Venstre-profil: Støjberg er omstridt, populær og svær at slå ud
Portræt: Inger Støjberg er en politiker, der deler vandene i befolkningen og Venstres Folketingsgruppe.
Inger Støjberg er en aldeles velkendt del af Venstres Folketingsgruppe.
Siden hun blev valgt ind for første gang i 2001, har hun været politisk ordfører, Beskæftigelsesminister og Udlændinge- og Integrationsminister.
I dag oplyste hun, at hun går efter posten som næstformand i Venstre.
Men det var ikke givet fra starten, at Inger Støjberg ville blive et stort navn i Venstres folketingsgruppe.
Faktisk fik landmandsdatteren fra Hjerk en hård start i dansk politik.
Måtte kæmpe for sin plads
I sin første periode i Folketinget måtte hun erkende, at lykken og karrieren ikke var gjort, fordi hun var blevet valgt ind.
Virkeligheden bød på en stor Folketingsgruppe under ledelse af Anders Fogh Rasmussen, hvor hun ikke havde noget netværk, og der faldt ikke ét eneste ordførerskab hendes vej.
Det fortalte Inger Støjberg i portrætprogrammet "Politikerliv" i 2014:
- Jeg havde svært ved at falde til. Der er nogle uskrevne regler, som jeg ikke kendte i starten. Det gjorde, at det tog noget tid at blive en del af holdet. Det er svært at spille fodbold, hvis man ikke kender reglerne, sagde hun.
Men Inger Støjberg kom efter det. I næste valgperiode blev hun næstformand for Venstres folketingsgruppe, ligestillingsordfører, fødevare-, familie- og forbrugerordfører og medlem af Naturklagenævnet.
Astronaut eller politiker
Inger Støjberg har altid haft en drøm om at blive politiker. I et tidligere interview med TV MIDTVEST kunne hun fortælle, at politik fyldte meget i hendes barndomshjem, selvom ingen af hendes forældre har været aktive i politik:
- En af mine forældres venner spurgte mig, da jeg var seks eller syv år gammel, hvad jeg gerne ville være, når jeg blev stor. Der sagde jeg astronaut eller politiker, fortalte hun tilbage i 2014.
Inger Støjberg har heller aldrig været i tvivl om, i hvilken politisk fold hun hørte til. Hun er vokset op i en landmandsfamilie, hvor faren var aktiv i Venstres vælgerforening.
- Det er måske et manglende ungdomsoprør, at jeg også er endt i Venstre. Det kan godt ærgre mig lidt, at jeg ikke faldt ud som SF’er eller medlem af Enhedslisten, så vi kunne tage et ordentligt slag i bolledejen derhjemme. Men sådan blev det bare aldrig. Jeg har altid været Venstrekvinde, sagde hun i et interview med TV MIDTVEST i 2014.
Venstres stemme på udlændingeområdet
Inger Støjberg er valgt ind i Skive.
Ifølge Ritzau beskriver Skives kredsformand Susanne Rusbjerg hende som en stærkt kvinde, der er svær at rokke ved.
- Hun er ikke sådan en, der blæser omkuld. Og det tror jeg godt, folk kan lide. Selv om politik ikke altid er lige pænt, så står hun fast. Hun siger det, hun mener, og hun siger det i et sprog, så alle kan forstå det, udtaler Susanne Rusbjerg til Ritzau.
De seneste år er Inger Støjberg blevet personificeringen af Venstres stramme linje på udlændingeområdet.
Den rolle har gjort, at Inger Støjberg er en politiker, der deler vandene i befolkningen og internt i Venstre.
Hun kom blandt andet i vælten, da hun fejrede sin 50. stramning som Udlændinge- og Integrationsminister med lagkage.
Ifølge Ritzau sendte den forhenværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen hende en sms med beskeden om, at han ville anbefale hende ikke at lave flere Facebook-opslag med lagkager.
Omsorgsfuld kollega
Men Inger Støjberg er populær. Ved det seneste folketingsvalg hentede hun 28.420 personlige stemmer. Det gjorde hende til valgets fjerdestørste stemmesluger.
Partikollegaer beskriver hende også som en omsorgsfuld partikollega.
Thomas Danielsen (V), der er medlem af Folketinget, fortæller, at hun var der for ham i en svær tid i hans liv.
- Da min søn var indlagt på intensiv på grund af en hård start på livet, dragede hun personlig omsorg og skrev til mig. Hun er en følson person, der ikke lægger skjul på sine følelser, når hun stoler på folk, fortæller han.
Inger Støjberg har tidligere fortalt, at det er vigtigt for hende, at man har det godt med hinanden internt i partigruppen.
- Det håber jeg, at de nyvalgte i gruppen kan mærke. Min egen start i gruppen har sat sig i mig, og jeg vil nødig have, at Venstres folketingsgruppe kmmer til at fungere, som den gjorde engang, fortalte hun til TV MIDTVEST i 2014.
Inger Støjberg har flere gange udtalt, at hun ikke mener, man kan karriereplanlægge i politik. Derfor er hun heller ikke meget for at tale om sine planer og ambitioner for fremtiden.
- Men jeg elsker at komme ind på Christiansborg. Hver dag tænker jeg, at det er en fantastisk arbejdsplads, og man kan ikke få en mere spændende hverdag, fortalte hun i 2014.