Vold og trusler hverdagskost i psykiatrien

En undersøgelse viser en stigning i vold og trusler mod de ansatte i psykiatrien. Nu kræver forbundet for offentligt ansatte handling fra regeringens side.

031114BeboerVold.jpg

En episode med en paranoid og skizofren patient, der tilmed var påvirket, kunne sidste år være endt katastrofalt for overlæge Inger Andreasen.

- Han var voldsomt truende, så vi trykkede på overfaldsalarmen. Og da han senere blev visiteret, fordi han bliver indlagt, der har han en lang grillkniv i lommen, forklarer Inger Andreasen.

Inger Andreasen er overlæge på Klinik for Retspsykiatri, en særlig ambulant enhed under Regionspsykiatrien Viborg-Skive. Her betjener hun nogle de farligste retspsykiatriske patienter i den vestlige del af Region Midt. De fleste af patienterne her har også har et misbrugsproblem.

Og det sker ofte, at Inger Andreasen er udsat for trusler eller bliver kaldt grimme ting af frustrerede patienter.

- De værste trusler er, når de kigger på én, dybt i øjnene, og siger "jeg slår dig ihjel". Eller "jeg truer din familie".

Undersøgelse viser stigende vold

Selvom Inger Andreasen sidder på en særligt udsat plads, er hendes situation ikke enestående. Et stort antal offentligt ansatte i psykiatrien, bliver udsat for vold og trusler.

En undersøgelse fra forbundet af Offentligt Ansatte viser, at mere end halvdelen af dem der har svaret, inden for det seneste år har været udsat for fysisk vold. Tre ud af fire har fået trusler om vold. Og tallene stiger.

- Det er rigtig, rigtig tragisk og uacceptabelt, siger Charlotte Bredal, som er arbejdsmiljøkonsulent for FOA, og som har iværksat undersøgelsen.

Undersøgelsen er lavet med 2463 medlemmer, hvoraf 25 % har svaret.

Kræver handling - nu

FOA vil nu have regeringen til at lave en national handlingsplan på området. Regeringen har allerede sat penge af til forbedringer. Men mere kan være på vej, for regeringen erkender, at problemet er alt for stort.

- Vi skal gøre mere, for det er ikke acceptabelt, at så mange bliver udsat for vold. Det, vi kan gøre, er for det første at sikre, at der er helt klare regler for, hvordan man skal forholde sig på den enkelte arbejdsplads. Og så også, at vi får registreret nøjagtigt, hvad det er for ting, der sker, forklarer Lennart Damsbo, som er beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne.

2:13
Besvarelserne fra en undersøgelse fra FOA viser, at mere end halvdelen har været udsat for fysisk vold: