Energipriser rammer små bagerier: Den sidste bagermester i Ikast og Bording trækker stikket

Bagermester Jes Aaby Jensen lukker nu sine bagerforretninger i Ikast og Bording af økonomiske årsager. De to byer har nu ingen traditionel bager.

1:58
Sidste traditionelle bager lukker i Ikast og Bording grundet stigende priser på råvarer og el.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Hylder fyldt med smilende kajkager, friskbagte rundstykker og andre søde sager er fortid hos Vestbyens Bageri i Ikast og Bording Bageri.

- Hvis man ikke har så mange penge på kistebunden, så går det galt på et tidspunkt, siger Jes Aaby Jensen, der ejer de to bagerier.

Han har bagt brød til de to byer siden 2018, men nu har banken sagt stop, og det tvinger bagermesteren til at dreje nøglen om.

Det er de stigende priser på for eksempel el og mel, der har presset bageren Jes Aaby Jensen til at lukke. 

Slukørede kunder

Jes Aaby Jensens bagerier var de sidste af sin slags i Ikast og Bording, og bagermesteren leverede også bagværk til Løvbjerg i Ikast. 

Men nu ryger hans friske brød i containeren i stedet for i de lokales lækkersultne maver.

- Det føles hul i hovedet. Det har vi jo stået og brugt energi og råvarer, lønkroner og det hele på, siger bagermesteren.

Det ærgrer også de lokale i Bording, at det ikke længere er muligt at få fingre i Jes Aaby Jensens brød og kager.

- Det er jo en katastrofe for byen - simpelthen. Vi skal til Silkeborg, hvis vi vil købe frisk bagerbrød nu. Det er ikke godt, siger Kaj Søgård.

- Det er noget skidt. Det er virkelig noget skrammel. Han bliver savnet, det gør han, siger Doris Kaczor Nielsen.

Dyster tid for bagerne

Den lokale bagermesters situation er ikke enestående. John Jønsson, der er formand i Bager- og Konditormestre i Danmark fortæller, at flere og flere mindre bagerier landet over ikke overlever de stigende energipriserne samtidigt med at antallet af kunder bliver færre.

- Over hele landet, ser vi samme tendens, siger bagerformanden.

- Det kræver virkelig, at man får ændret sin normale tankegang. Den, vi har haft i generationer. I forhold til vareforbruget og i forhold til, hvor meget vi kan udnytte ovnens varme, siger John Jønsson

- Det er selvfølgelig irriterende, fordi vi har været vant til at tænke på en bestemt måde, men der ligger faktisk nogle penge der, siger han.   

Jes Aaby Jensen understreger også vigtigheden i, at kunderne vil prioritere at støtte de små bagerier.

- Ellers så har vi dem ikke i fremtiden, siger han.

Han ved ikke, hvad fremtiden skal bringe, men det bliver højst sandsynligt ikke et gensyn med bagerfaget - i hvert fald ikke lige foreløbigt.

- Så længe det ser ud, som det gør lige i øjeblikket, så skal der i hvert fald ikke startes noget op. Det vil jeg ikke anbefale nogen at gøre, siger han.