Miljøforkæmper skuffet efter endnu en udskydelse af oprensning af kemikaliedepot

Det meste af sit liv har Bjarne Hansen kæmpet for at få giftdepotet på Høfde 42 ved Thyborøn fjernet. I dag kom endnu en skuffelse i kampen, da Region Midtjylland udskød starten på oprensningen på grund af stigende energi- og materialepriser.

2:15
Bjarne Hansen må vente endnu længere på, at giftdepotet på Høfde 42 ved Thyborøn bliver fjernet.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Der var fundet både penge og virksomheder til at løfte opgaven med at fjerne pesticider og kviksølv fra giftdepotet ved Høfde 42 ved Thyborøn, hvor virksomheden Cheminova i 1950’erne og 1960’erne deponerede kemikalieaffald med tilladelse fra staten. 

Men nu er oprensningen alligevel sat på pause.

Stigende materiale- og energipriser gør nemlig, at der mangler mindst 225 millioner kroner til opgaven, så Region Midtjylland har trådt på bremsen. Det er en beslutning, der ærgrer miljøforkæmperen Bjarne Hansen fra Thyborøn.

- For mig er det ikke en undskyldning, at vi kan lade være, fordi det er for dyrt. Hvilken pris vil vi sætte på naturen og havet? Prisen kan ikke blive for høj, hvis vi kun snakker om penge, siger han.

Planen var at oprensningen skulle være gået i gang i efteråret 2023, men nu er tidshorisonten uvis og de økonomiske udfordringer kan forsinke starten med op til halvandet år.

Bjarne Hansens far kæmpede også mod giftdepoterne ved Høfde 42, og Bjarne Hansen selv har det meste af sit liv kæmpet samme kamp. Det kommer ikke bag på ham, at kampen ikke er slut.

- Jeg kan sidde og være vred, gal og ked af det og begynde at græde, men det hjælper ingenting. Vi skal have det her op og stå igen. Oprydningen skulle være gået i gang i år, og vi kan ikke blive ved med at vente. Når først politikere går i stå, er de umulige at få i gang igen, siger miljøforkæmperen.

Region Midtjylland har 375 millioner kroner til projektet, men energikrisen og inflationen betyder, at hvis oprensning skal gennemføres med det nuværende prisniveau, så vil der være brug for mindst 600 millioner kroner til Høfde 42-oprensningen.

- Det er en meget energikrævende proces, og hvis man bare kigger på sin egen energiregning derhjemme, så har man måske lidt forståelse for, hvordan det kan gå så galt, siger Bent Graversen (V), der er formand for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

SF vil stille garanti

Selvom projektet nu er sat på pause, så er han overbevist om, at giftdepotet ved Høfde 42 bliver fjernet.

- Jeg tror, at der er så meget politisk og lokal opmærksomhed på det her, at der bliver renset op på Høfde 42. spørgsmålet er, hvornår det bliver. Jeg kan ikke give en garanti, men der skal gå rigtig meget galt, hvis der ikke på et tidspunkt bliver renset op, siger han.

Ifølge både politikeren og miljøforkæmperen, så er en af løsningerne, at der kommer flere penge fra staten til oprensningen.

SF er klar til at stille en underskudsgaranti fra staten på de stigende udgifter til energi, så de virksomheder, der går i gang med opgaven med at rense området for gift får en sikkerhed for, at de kan betale udgifterne til eksempelvis el.

- Vi er også klar til at se på et generelt større økonomisk tilskud til oprensningen. Vi skal hurtigst muligt have oprensningen af giftdepotet på Høfde 42 på rette køl igen. 

- Oprensningen af netop giftdepotet på Harboøre Tange er et frontløberprojekt, som kan vise vejen for oprensning af mange andre forureninger i Danmark, så det må ikke blive skubbet til hjørne på ubestemt tid, siger Signe Munk, der er medlem af Folketinget for SF.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kan godt forstå frustrationen over, at oprensningsopgaven nu bliver udskudt. 

- Det er meget frustrerende, at vi også på det her område ser, at der er stigende priser, som betyder, at de forudsætninger vi havde nu, har ændret sig. Så det er en overraskende nyhed, at det ser ud, som det gør. Men det er fortsat vores politiske ønske, at vi får renset op, som vi har aftalt, siger Lea Wermelin.

Det er vurderet, at kemikaliedepotet indeholder over 100 ton forurenende stoffer, herunder syv ton kviksølv.

Høfde 42 er blot en af 10 generationsforureninger, der er kendskab til i Danmark. 

I december 2020 besluttede et flertal i Folketinget at afsætte 630 millioner kroner over fem år til første fase af oprensningerne.