Nødværge eller ej? Mand nægter sig skyldig i drabsforsøg mod sin kærestes bror

Den tiltalte mand, der kommer fra Letland, nægter sig skyldig. Anklagemyndigheden mener modsat, at han skal idømmes mindst fire års fængsel og udvises af Danmark.

Retten i Herning
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Det var for at beskytte sig selv mod de mennesker, der forsøgte at begå indbrud, at en 31-årig mand greb en kniv på køkkenbordet, da han åbnede sin hoveddør den 4. september 2023.

Sådan forklarede han i dag ved Retten i Herning. 

Han er tiltalt for at have forsøgt at slå en anden mand ihjel, da han med en kniv ramte ham i brystet, så han blev bragt i livsfare.

Men den 31-årige mand nægter sig skyldig. Han vil frifindes.

- Det var ikke hensigten at stikke nogen, lyder det.

Da han satte sig midt i den store retssal for at svare på spørgsmål, var armene først over kors. Men undervejs blev de flittigt brugt, mens han forklarede sig, og en tolk oversatte. Manden er fra Letland og taler ikke dansk.

Offeret kender han ganske godt. De er venner, og den tiltalte er kærester med hans lillesøster.

I dag var den 31-årige iført en beige strik med rullekrave og bukser i samme farve. På halsen kravlede en tatovering op over striktrøjens hals.

Troede der var indbrud

Sagen behandles som en nævningesag. Det betyder, at anklagemyndigheden ønsker den tiltalte idømt en fængselsstraf på mindst fire år. Derudover vil man have manden udvist af Danmark.

Episoden, det hele handler om, fandt sted den 4. september sidste år.

Her havde den tiltalte, hans kæreste og kærestens bror mødtes om eftermiddagen i Herning. En fjerde kammerat var også til stede, hvor de sammen drak vin.

Stemningen var umiddelbart god, men den 31-årige havde uoverensstemmelser med kæresten.

Derfor tog han toget alene hjem til Vildbjerg, hvor han lagde sig til at sove. Senere på aftenen vågnede han til lyden af, at nogen forsøgte at lirke hans hoveddør op og skæret fra en lommelygte.

Men hvad han troede var et indbrud, var i virkeligheden hans kæreste, hendes bror og den sidste kammerat, der prøvede at åbne hoveddøren. Kvinden havde nemlig glemt sin nøgle og kunne ikke komme ind i parrets lejlighed.

Både hun og offeret forklarede ved retten i dag, at adskillige bank på døren ikke var nok til, at den tiltalte åbnede døren.

Ifølge offeret måtte den tiltalte med sikkerhed vide, at det var dem, der var der, men det nægtede den tiltalte.

Og derfor ringede han i frygt for indbrud til politiet denne septemberaften.

- Jeg er også bange nu, lød det fra ham, mens han sad i vidneskranken.

Alarmopkaldet blev også spillet i retten i dag. Her hørte man, at den tiltalte på engelsk forsøgte at forklare alarmcentralen, hvor han boede i Vildbjerg. Men på trods af adskillige forsøg, kunne medarbejderen ikke tyde adressen, og i afmagt lagde den 31-årige mand til sidst på.

Følelserne kom også udenpå tøjet i dag, da han med røde øjne kunne se til, mens hans kæreste trådte ind i lokalet for at vidne.

Inden da havde offeret forklaret, hvad der ifølge ham skete denne aften.

Det, som de alle er enige om, er, at den tiltalte havde en kniv i hånden, da han åbnede døren. De er også enige om, at det hele udspillede sig på ganske kort tid.

Resultatet blev et knivstik i brystet på den ene mand, så han herefter måtte modtage livreddende behandling på stedet.

Nødværge eller ej?

Hvem, der gik frem mod hvem, da døren blev åbnet, er den tiltalte og vidnerne ikke enige om. Og om knivstikket skete i nødværge eller for at dræbe, ser den tiltalte og anklageren heller ikke ens på.

Senioranklager Iben Bøttker forklarede, at et tema i sagen netop bliver, om den tiltalte handlede i nødværge.

Hun understregede dog i dag, at det er anklagemyndighedens opfattelse, at den 31-årige mand ”helt klart” er skyldig i forsøg på manddrab.

På mandag fortsætter sagen. 

Her skal fem nye vidner svare på spørgsmål. Den første er endnu en person, der var til stede den aften, det hele udspillede sig. Desuden kommer tre naboer og en repræsentant fra institut for retsmedicin.

Om den 31-årige er skyldig eller ej, og hvad straffen potentielt bliver, afgøres den 2. maj.