Revlehuller skaber problemer: Flere livreddende aktioner

Flere personer var i livsfare her i landsdelen i sidste uge, fordi de var fanget i revlehuller.

I Midt- og Vestjylland var der i alt fire livreddende aktioner i uge 31 - tre i Hvide Sande og en i Søndervig.
I Midt- og Vestjylland var der i alt fire livreddende aktioner i uge 31 - tre i Hvide Sande og en i Søndervig.
Foto: Ritzau Scanpix / Henning Bagger

Hvert år skaber revlehullerne farlige situationer på strandene, og det gjorde de også i sidste uge her i landsdelen.

Tre gange måtte livredderne i Hvide Sande og Søndervig hente personer i livsfare ind på land igen.

- Vestenvinden, som vi har set i den seneste uges tid, aktiverer revlehullerne, og dem har vi flere tusinde af langs kysterne i Danmark. Det er oftest ved Vesterhavet, at revlehullerne skaber problemer, men man skal alligevel være opmærksom i hele landet, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Søndag eftermiddag spottede livredderne på stranden i Hvide Sande en tysk mand på omkring 50 år og hans 16-årige søn i en badering, der drev i et revlehul. De havde brug for hjælp, og da livredderne nåede frem, var far og søn begge meget afkræftede, og faderen var så træt, at han næsten er ved at glide ud af sin badering.

Tidligere på ugen forsøgte en 41-årig tysk mand at svømme mod land 100 meter ude i vandet ud for stranden i Hvide Sande. Han flyttede sig ikke og signalerede, at han havde brug for hjælp. Han var panisk, og da livredderne fik ham i land, var han kold og hans puls meget høj. Han blev behandlet med ilt og tæpper, og han takkede efterfølgende livredderne for at have reddet hans liv.

Også i Søndervig var den gal i sidste uge. Et ældre ægtepar var i problemer cirka en kilometer nord for livreddertårnet et godt stykke ude i vandet. Parret var fanget i et revlehul og blev reddet i land af livredderne, som ydede psykisk førstehjælp til det rystede ægtepar på stranden.

Lær at tackle revlehuller

De mange episoder med revlehuller den sidste uges tid får nu livredderne til at opfordre til at bade, hvor der er livreddere, samt at lære, hvordan man opdager revlehuller og tackler dem, hvis man bliver fanget.

Det er typisk bølgerne ved pålandsvind, der får revlehullerne til at opstå og skaber risiko for, at badegæster bliver trukket til havs.

- Vinden er medvirkende til at skabe revlehuller, men det er en misforståelse, at der kun er risiko for revlehuller, hvis det blæser meget.

- Man kan spotte et revlehul ved at se på vandoverfladen, der som regel har mindre bølger og skum, end resten af vandet langs stranden. Så selvom vandet ser roligt ud på overfladen, er det altså der, den udadgående strøm er kraftigst, og man bør gå i vandet et andet sted, siger Anders Myrhøj.

Illustration af hvordan man kommer ud af et revlehul.
Illustration af hvordan man kommer ud af et revlehul.
Foto: Trygfonden Kystlivredning

Bevar roen

Det allerbedste at gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul, er at bevare roen.

- Selv dygtige svømmere risikerer at drukne af panik og udmattelse, hvis de forsøger at svømme mod strømmen i revlehullet for at komme i land. Man kommer ingen vegne og bruger alle sine kræfter.

- I stedet skal man holde hovedet koldt og svømme langs stranden, til man kommer ud af revlehullet, og så svømme imod land. Revlehuller er i sig selv ikke farlige, det er først, hvis man går i panik og bruger sine kræfter forkert, at det bliver alvorligt, siger Anders Myrhøj.

Hver dag tjekker livredderne strømforholdene på stranden, så hvis man bader mellem livreddernes flag, kan man undgå revlehullerne.

I Midt- og Vestjylland var der i alt fire livreddende aktioner i uge 31 - tre i Hvide Sande og en i Søndervig. Desuden var 22 førstehjælpsaktioner, 228 forebyggende aktioner og 708 oplysende indsatser.

Der er livreddere på stranden i Hvide Sande, Søndervig og Thyborøn.