Tagrør og pil kan spænde ben for genopretningsprojekt

Ådalen må ikke gro til i tagrør og pil, når man gennemfører Danmarks største naturgenopretningsprojekt, understreger ålaug ved Gudenåen.

Frands Lauritzen er formand for Ålauget for Gudenåen Silkeborg til Tange Sø.
Frands Lauritzen er formand for Ålauget for Gudenåen Silkeborg til Tange Sø.
Foto: Privat

Det lyder umiddelbart som en god idé at føre Gudenåen tilbage til sit oprindelige leje mellem Silkeborg og Tange Sø - men én vigtig betingelse skal opfyldes, hvis det skal blive en succes.

Sådan lyder holdningen hos Ålauget for Gudenåen Silkeborg til Tange Sø, en forening for lodsejere og andre interessenter langs åen.

- Vi er særdeles glade for kommunens udmelding om, at man vil gøre noget for at bringe vandspejlet længere ned, siger laugets formand Frands Lauritzen.

Silkeborg Kommune vil med det, der kan blive Danmarks største naturgenopretningsprojekt, skabe en mere varieret natur og samtidig løse de tilbagevendende problemer med oversvømmelser langs åen. 

Det skal ske ved at føre åen tilbage til sit oprindelige leje og give plads til, at den kan brede sig over større arealer i de perioder, hvor der er meget vand. 

For ålauget er det dog ikke ligegyldigt, hvordan det bliver gjort.

- Det er meget vigtigt, at arealerne langs åen bliver afgræsset, for hvis det hele gror til med tagrør og pil, nytter det ingenting. Så kan vandet ikke komme væk. Afgræsningen er også vigtig for den natur, man gerne vil beskytte, siger Frands Lauritzen.

Tør om sommeren og våd om vinteren

Og den detalje er formanden for Silkeborgs Klima- og Miljøudvalg, Rune Kristensen (S),  opmærksom på. Det er netop meningen, at arealerne skal afgræsses om sommeren, understreger han.

- Hvordan det kommer til at se ud i detaljer, er nok for tidligt at sige, men målet er at bruge en kombination af virkemidler. Det handler om at gøre arealerne tørre om sommeren, så vi kan genskabe engområderne og få de græssende dyr tilbage. Dermed bliver arealerne også i stand til at optage mere vand, når de bliver oversvømmet om vinteren, siger Rune Kristensen.

Frands Lauritzen understreger, at han udtaler sig om kommunens vision på et meget tidligt stadie. Dermed er der stadig mange detaljer, som lauget mangler svar på. 

- Men vi går positivt ind i det og ser frem til at få en invitation fra kommunen til konkrete drøftelser, siger han.