Kommuner overlod VM-guldet til privat firma

Kommunalforsker udtrykker kritik af, at værtskommunerne bag VM i Ishockey har frasagt sig andel i et eventuelt overskud fra begivenheden.

Hvis VM i Ishockey, der afholdes fra 4.-20. maj, giver overskud. Så vil kommuner ikke have en andel, selvom de har støttet med millioner. Arkivfoto. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Det var ikke uden bæven, at Danmarks Ishockey Union (DIU) vandt værtskabet for VM i ishockey for fire år siden i Minsk. Der er store udgifter forbundet med begivenheden, og spørgsmålet var, om unionen ville være i stand til at sælge de 300.000 billetter det krævede, hvis VM-projektet skulle løbe rundt. Bekymringen fik også fat i Københavns og Herning Kommune, der hver havde bevilget fem millioner kroner til VM-projektet. Derfor frasagde de sig uden videre muligheden for at få penge tilbage i de offentlige kasser, hvis det skulle ende med et overskud.
    
Det viser aktindsigter, som Politiken har gennemgået.
    
I foråret 2015 godkendte de to værtsbyer DIU’s forslag om at stifte et selskab i samarbejde med det schweiziske marketingselskab Infront Media. Planen var, at Infront skulle have halvdelen af et overskud fra VM, men samtidig påtage sig at betale op til 11 millioner kroner, hvis billetsalget skulle svigte for historiens mindste ishockeynation og arrangementet gå i minus.

Læs også Trods kritik fortryder regionen ikke millionstøtte til VM

Også det lottofinansierede Sport Event Danmark, der selv havde bevilget 10 millioner kroner til VM, afslog at få del i VM-profitten, der på det tidspunkt ellers var forventet ville lande på 7 millioner kroner.
    
- Det mener jeg simpelthen ikke, man kan forsvare, siger kommunalekspert og chefforsker på DMJX, Roger Buch, til Politiken.
    
- Præcis som virksomheder ikke giver pengene væk, men har fokus på økonomisk forsvarlighed, så gælder det altså også politikere, embedsfolk og forvaltninger. Derfor har jeg utroligt svært ved at forstå, at man kan sige, at ’det må i gerne beholde’, siger han.

Læs også 23 dage til VM: - Ishockey-feberen har ramt Herning

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) ønsker ikke at stille på til interview om kommunens manglende interesse i overskuddet, men skriver i en mail, at man i København arbejder "aktivt for at tiltrække store events, og vi yder ofte tilskud, men det er klart, at de tilskud vi giver, skal være afbalancerede."
    
Forvaltningsdirektør i Herning Kommune, Jørgen Krogh, holder fast i, at sin kurs.
    
- Det er langt fra givet, at et ishockey-VM i en så relativt lille hockeynation som Danmark kan give overskud. Vi havde ingen ambition om at eje en del af eventen, da det også ville give en risiko, hvis der kom underskud. Derfor giver vi et tilskud fremfor at være medejere, siger han.
    
Det mener kommunalekspert Roger Buch ikke rækker.
    
- Det kan godt være, at det er en god idé for VM-selskabet. Men kommunerne er jo ikke bundet af deres risiko. Derfor havde det nok givet bedre mening selv at have stillet underskudsgarantien i stedet for et tilskud, siger Roger Buch til Politiken.