Fra USA til Ikast: Zac, Kevin og Joey er på eventyr i håndboldhimlen

I deres hjemland ved ingen hvad de taler om. Men under deres ophold på idrætshøjskolen i Ikast er tre gutter fra USA på hemmebane i deres sport.

De tre kammerater elsker livet med håndbold og harpiks i Ikast. Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

De er lidt nogle outsidere der hvor de kommer fra. 

Vores træning med landsholdet blev engang flyttet, fordi der var en konkurrence i cheeleading.

Jeoy Williams, håndboldspiller.

Joey Williams, Kevin Grusinsky og Zac Rietz er alle på idrætshøjskolen i Ikast for tiden. De har en fortid på det amerikanske ungdomslandshold i håndbold.

Sporten alle taler om for tiden under VM i Danmark, men en sport de tre står ret alene med deres begejstring for på den anden side af atlanten. 

- Vores træning med landsholdet blev engang flyttet, fordi der var en konkurrence i cheeleading. Det siger noget om, hvor lille interese der er for sporten i USA, fortæller Joey Williams. 

De tre amerikanere har en fortid på det amerikanske ungdomslandshold. De drømmer om at være med ved OL på hjemmebane i 2028.

- Jeg ville ikke engang kalde det en sport i USA. Det er nærmere en aktivitet, fortæller Kevin Grusinsky. 

Netop fordi sporten ikke oplever stor bevågenhed i deres hjemland nyder de at være i Danmark. Opholdet på idrætshøjskolen i Ikast er faktisk lidt af en drømmetilværelse for de tre gutter fra USA. 

- Jeg behøver ikke forklare, at håndbold er en sport, hvor jeg kaster med en lille fodbold. Det er virkelig fedt, fortæller Joey Williams. 

En drøm at opleve VM

Udover en dagligdag fyldt med harpiks og halvgulv i Ikast har de tre amerikanere timet opholdet i Danmark med VM på hjemmebane. De var i Boxen til Danmarks kamp mod Østrig for at opleve de stjerner, de normalt kun ser på Youtube eller TV. En oplevelse der bogstaveligt talt blæste benene væk under de tre. 

- Intet kan måle sig med den oplevelse, det var en helt vild aften. Du kan roligt kalde det håndbold-himlen, lyder det fra Joey Williams. 

Med sportens ringe udbredelse i USA er de tre glade amatører, der er lysten der driver værket. Alligevel har de store ambitioner for håndbolden i deres hjemland. I 2028 afholdes OL i Los Angeles og her håber kammeraterne Zack, Kevin og Joey at være med for deres land, måske endda i en kamp mod Danmark. 

Se hele indslaget med de tre glade drenge fra USA i klippet herunder. 

02:26

De tre amerikanere nyder opholdet på idrætshøjskolen i Ikast.  Video: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Luk video