Louise: - Jeg plejer at sige, at jeg er fuldtidsviking

En ny dokumentarserie fortæller om vikingerne i Midt- og Vestjylland. Programmets vært lever selv en stor del af sit liv som viking.

Louise Schelde Jensen er vært på programmet Vikingernes Virkelige Verden. Hun er arkæolog og bruger rigtig meget tid på at være viking.

- Da jeg var seks år gammel, flyttede min familie og jeg til Sevel. Lidt udenfor Sevel ligger Hjerl Hede jo, og der brugte jeg hver sommer mange timer på at være museumsfrivillig. Det var her, jeg fik min museumsopdragelse, og hvor jeg lærte glæden ved levendegørelse og det at dele kulturhistorien med andre, siger Louise Schelde Jensen, arkæolog, Hemmet.

Barneinteressen og de mange år som frivillig på Hjerl Hede gjorde, at Louise Schelde Jensen valgte at uddanne sig til middelalderarkæolog. Men vikingetiden har taget hendes hjerte med storm.

quoteJeg plejer at sige, at jeg er fuldtidsviking.

Louise Schelde Jensen, arkæolog, Hemmet.

- Jeg plejer at sige, at jeg er fuldtidsviking, for jeg får løn for at have mit vikingetøj på. Jeg har altid været enormt fascineret af vikingetiden og historien generelt. Det giver en anden forståelse for, hvad det vil sige at leve i den her tid, når man selv har haft tøjet på og gået ude i oktober måned, hvor det var rigtig koldt, siger Louise Schelde Jensen.

Harald Blåtand byggede Danmarks største ringborg ved Aggersborg i Thy i 980'erne.
Harald Blåtand byggede Danmarks største ringborg ved Aggersborg i Thy i 980'erne.
Foto: Henrik Helms

Min datter leger med træ i stedet for iPad

Louise lever i en ganske almindelig familie, og har en kæreste og en femårig datter. Men datteren leger ikke altid med iPad og andre moderne sager. I stedet har Louise sørget for, at der også er vikingerekvisitter blandt legetøjet.

quoteHer er legetøjet er ikke iPad – det er autentisk trælegetøj, som man har fundet rundt omkring i norden.

Louise Schelde Jensen, arkæolog, Hemmet.

- Ikke nok med at jeg går på arbejde og har mit vikingetøj på, så har jeg også overtalt familien til at tage med. Min datter på fem synes, det er fuldstændig vidunderligt at komme med mor på arbejde eller med på vikingemarked. Og her er legetøjet ikke en iPad – det er autentisk trælegetøj, som er kopier af lejetøj, man har fundet rundt omkring i Norden, som eksempelvis skibe og små heste, siger Louise Schelde Jensen.

Louises kæreste har lavet en kniv til hende, som er en identisk kopi af et gotlandsk fund.
Louises kæreste har lavet en kniv til hende, som er en identisk kopi af et gotlandsk fund.
Foto: Henrik Helms

Vikingerne sloges ikke kun

Meningen med dokumentarserien om vikingerne er at fortælle et stykke danmarkshistorie, uden at det bliver for støvet og museumsagtigt. Serien vil fortælle om vikingerne på en helt ny måde. For modsat hvad mange tror, så var vikingerne ikke kun et folk, som sloges hele tiden. 70 procent af vikingerne blev faktisk derhjemme og havde en ganske almindelig dagligdag, og derfor hedder programmet også Vikingernes Virkelige Verden.

- Jeg har sagt ja til projektet, fordi jeg synes, vikingetiden er enormt spændende, og jeg vil rigtig gerne fortælle om den. Det er det, jeg arbejder med til dagligt, og derfor er det også rigtig fedt, at jeg kan få lov til det på fjernsyn – jeg bliver aldrig træt af vikingetiden, siger Louise Schelde Jensen.

Når hun går på arbejde på Bork Vikingehavn har hun vikingetøj på, som hun selv har farvet og syet, og hun har fået speciallavede smykker, som er identiske med originale fund fra vikingetiden.

- Min kæreste har lavet den her kniv til mig, som er lavet efter et gotlandsk fund. Så i dag har vi en masse ting, som man kan rekonstruere, så de faktisk ser lige præcis ud, som om de er fra vikingetiden, siger Louise Schelde Jensen.

Da vikingetiden blev opfundet. Tag med på en opdagelsesrejse helt tilbage til dengang, hvor vikingetiden blev opfundet, og se hvordan vikingernes virkelige verden så ud i Midt- og Vestjylland.