Jørgen har gjort mange vikingefund i Thy

Det er detektorfolk som Jørgen Jensen, der er skyld i, at der er fundet så mange vikingefund i Thy.

Jørgen Jensen er altid på jagt efter gode sager fra vikingetiden. Han har gået med metaldetektor i knap 12 år.

- Det er stærkt vanedannende, så man skal virkelig passe på, når man køber sådan en. Hvis først man har fundet noget virkelig sjovt, så hænger man der, siger Jørgen Jensen fra Mors/Thy Detektorforening.

quoteDet er kun de sædvanlige tandlægebesøg og sådan noget, som kan holde mig fra marken.

Jørgen Jensen.

Hver tirsdag holder han fri. For når markerne er nyhøstede, er det med at komme afsted, hvis man skal gøre sig forhåbninger om gode fund. 

- Det er dejligt med en ugentlig fridag, når man har sådan en hobby her. Det er kun de sædvanlige tandlægebesøg og sådan noget, som kan holde mig fra marken, hvis man kan sige det sådan, siger Jørgen Jensen.

Efter to-tre timers søgen på marken er Jørgen Jensens lille taske til fund helt fyldt.
Efter to-tre timers søgen på marken er Jørgen Jensens lille taske til fund helt fyldt.
Foto: dba media

Siden slutningen af 1970’erne er metaldetektoren blevet mere og mere populær. Højsæson er når markerne er tilgængelige – det vil sige fra sensommeren efter høst og frem til næste forår.

Detektorfolk er skyld i Thy’s mange fund

Der er mange gode muligheder for detektorfolk som Jørgen, for at finde gode vikingefund i Thy. I vikingetiden brugte både kvinder og mænd nemlig smykker som eksempelvis armringe, halskæder og spænder, som var lavet af forskellige materialer såsom rav, glas, bronze, sølv og guld. I Thy er det indenfor de seneste 10-15 år, der er fundet ting fra dengang.

Charlotte Boje Andersen får 400-500 detektorfund ind om året. En tredjedel af dem er fra vikingetiden.
Charlotte Boje Andersen får 400-500 detektorfund ind om året. En tredjedel af dem er fra vikingetiden.
Foto: dba media

quoteDet er først indenfor de seneste 10-15 år, der for alvor er kommet hul på bylden, fordi detektorfolkene er kommet i gang.

Charlotte Boje Andersen, Arkæolog, Museum Thy.

- Det er først indenfor de seneste 10-15 år, der for alvor er kommet hul på bylden, fordi detektorfolkene er kommet i gang. Førhen var Thy altid fundtomt, når man så på et kort over vikingefund i landet, men sådan er det ikke længere, siger Charlotte Boje Andersen, Arkæolog, Museum Thy.

Detektorfolk som Jørgen Jensen laver en del forarbejde, inden de udvælger og undersøger marker for vikingefund.

- Når vi ikke kan komme i marken på grund af frost, det er typisk i januar og februar, så kan vi rigtig gå på nettet og kigge på gamle matrikelkort og se, hvor der kunne være noget spændende henne. Hedder en vej for eksempel Guldager, så er det en god indikation på, at det kunne være et godt sted at lede, siger Jørgen Jensen. 

Her kan du se det fjerde program i serien om Vikingernes Virkelige Verden:

Farverige vikinger Vikingerne var tilsyneladende et folk med god hygiejne. De badede og gik op i deres udseende. De redte deres hår med flotte kamme, passede deres skæg og flettede det, og så gik de i flotte farverige dragt.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.