Video: Sjælden hornugle reddet i have

En stor og sjælden hornugle lå såret i en have i Viborg og er nu i pleje.

Foto: Pia Lange Christensen

Foto: Pia Lange Christensen

Foto: Pia Lange Christensen

1 af 3

Søndag fik en familie i Viborg sig en sjælden naturoplevelse i deres egen have. En stor hornugle med et vingefang på omkring halvanden meter lå såret i haven på Nybrovej ved Ravnstrup ved Viborg.

- Jeg tænkte, hvad gør man lige og ringede så til Dyrenes Beskyttelses hotline. Efter et kvarter kom en falckmand med tykke handsker og et stort fiskenet, og så fik vi fanget uglen, fortæller Pia Lange Christensen.

Uglen havde en skade ved det ene øje og ben, formentlig efter et sammenstød med en bil ifølge falckmanden, som tog den med til en vildtplejestation.

På Silkeborg Vildtplejestation har man kigget nærmere på uglen, og den har det efter omstændighederne fint. 

- Den er eddikesur, men den er nu blevet behandlet og har det fint. Den har også fået appetitten tilbage og har spist en mus, siger Pia Kjærskov fra Silkeborg Vildtplejestation.

Hornuglen er ifølge Pia Kjærskov en unge fra i år, og den er ikke så elegant en flyver. 

- Den er formentlig blevet ramt af en bil og er blevet slæbt hen ad vejen. Den har nogle hudafskrabninger på begge ben, siger hun.

Uglen er af racen stor hornugle og er den største ugle i Europa. Den kan veje mellem 2-4 kg og er ti gange tungere end Skovhornuglen. Den er sjælden i Danmark og høres oftere end den ses.

00:11

Stor hornugle er Europas største ugle og har et vingefang på 160-188 cm.

Luk video

Fakta Stor Hornugle

 • Europas største ugle og er med sin vægt på 2-4 kg hele ti gange tungere end Skovhornuglen
   
 • Har lange, brede fjerhorn, mens fjerdragten er noget varierende. Den skandinaviske race kan både have ensfarvet mørkebrun overside og være dækket af store sorte pletter
   
 • Foretrækker i Danmark at yngle på skrænter i grusgrave eller i større skove med begrænset menneskelig aktivitet
   
 • Findes kun i Jylland, hvor der er registreret ynglepar i alle de tidligere jyske amter. De præcise redesteder er hemmeligholdt for at beskytte arten
   
 • Dens kraftige tuden kan høres på op til fire kilometers afstand. Stemmen er en dyb tuden, som har givet anledning til det latinske navn Bubo bubo
   
 • I 2013 var der 70 ynglepar i Danmark
   
 • Stor hornugle er optaget på den danske Rødliste fra 1997 som sjælden, men under genindvandring
   
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening