Viborgenserne er vilde med biblioteksbøger

Danskerne låner færre bøger end tidligere. Men i Viborg går de mod strømmen. Her er der sket en massiv stigning i antallet af udlån de seneste tre år.

Viborgenserne er vilde med at låne bøger. Så meget, at der siden 2015 er sket en markant stigning på bogudlån på Viborg Kommunes biblioteker. Det er især de digitale udlån, der er eksploderet - de seneste fire år med hele 79 procent.

Og det er altså tal, der i den grad skiller sig ud i det store billede. For på landsplan låner danskerne færre og færre bøger på biblioteket.

Helt til tops i tabellen

Men trods en generel tilbagegang på landsplan, så bliver der i Viborg taget 5,3 procent flere bøger ned fra hylderne end tidligere. Dermed stryger Viborg Bibliotekerne helt til tops i tabellen.

quoteTallene vidner om, at bøger og litteratur er højaktuelt for borgerne i Viborg Kommune

Britta Thuun-Petersen, Biblioteks- og Borgerservicechef, Viborg Kommune 

- Det er jo en rigtig glædelig nyhed, at vi samlet set øger bogudlånene. Tallene vidner om, at bøger og litteratur er højaktuelt for borgerne i Viborg Kommune, udtaler Biblioteks- og Borgerservicechef Britta Thuun-Petersen i en pressemeddelelse.

Men i Viborg er man altså ikke kommet sovende til succesen. For opskriften på de stigende udlånstal skal findes i, at bibliotekerne har fokuseret på at skabe en oplevelse for kommunens borgere.

- Vi fokuserer meget på folks læselyst og skelner ikke mellem e-bøger, lydbøger eller fysiske bøger. Det vigtigste for os er, at folk bliver ved med at læse, fortæller bibliotekschef, Britta Thuun-Petersen.

Borgerne kan derfor låne op til ti digitale bøger om måneden på eReolen, som både er for børn og voksne, og det giver vækst i det digitale litteraturforbrug. Bibliotekerne har også fokus på stærk litteraturformidling og inspiration for at fange læselysten hos voksne og børn.

quoteVi fokuserer meget på folks læselyst og skelner ikke mellem e-bøger, lydbøger eller fysiske bøger. Det vigtigste for os er, at folk bliver ved med at læse

Britta Thuun-Petersen, Biblioteks- og Borgerservicechef, Viborg Kommune 

Samarbejde har øget besøgstallet

Og så har bibliotekerne i Viborg sikret et stærkt samarbejde med byens kulturliv. Og det har sat gang i butikken. I 2018 havde Viborg Bibliotekerne 561.000 besøgende, hvilket er hele 119.000 flere besøgende sammenlignet med 2015.

Bibliotekerne er værter for godt 300 arrangementer om året. Erfaringen viser, at de mange arrangementer er med til at generere udlån, fordi folk ofte tager en bog med hjem, når de er på biblioteket.

I februar inviterede Viborg Bibliotekerne til vinterferie-underholdning. 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.