Viborg siger nej tak til naturnationalpark

Flere folketingsmedlemmer vil gerne have mere natur til Viborg, men kommunens politikere vil helst være fri.

Viborg Kommune er Danmarks næststørste med et areal på lige under 1500 kvadratkilometer. Kommunen har flere naturskønne områder, men alligevel vil kommunens politikere ikke have en naturnationalpark til området.

Der er ellers frist for at søge om en af 13 nye naturnationalparker den 2. september, og indtil videre er der kun udpeget fem.

- Vi har besluttet, at vi for nuværende ikke lægger billet ind på en naturnationalpark i Viborg Kommune, siger Stine Damborg Hust (K), der er formand for Klima- og Miljøudvalget.

I en naturnationalpark skal naturen i store træk have lov til at passe sig selv, men chefen for natur- og miljøforvaltningen mener ikke, at kommunen har arealer, der er egnede til det formål.

- Vi har rigtig meget smuk natur i Viborg Kommune, men det skal ikke nødvendigvis være naturnationalparker, for de giver også nogle begrænsninger, siger Thomas Damgaard.

Uambitiøst, at der ikke er plads

Det undrer dog flere lokale folketingspolitikere, at en af landets allerstørste kommuner ikke kan finde et sted, hvor naturen kan få frit spil.

- Det, synes jeg, er en smule uambitiøst, siger Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet.

Ifølge flere eksperter har kommunen flere oplagte steder med store naturværdier. Det gælder for eksempel de store ådale. Derfor ærgrer det også Signe Munk fra SF, at Viborg Kommune ikke byder ind på en naturnationalpark.

- Der er så mange oplagte gode bud, og der er så meget fantastisk og mangfoldig natur, som man kunne fremskynde endnu mere ved at gå ind i det her nationalpark-samarbejde, siger hun.

Men fra kommunen lyder en del af forklaringen, at mange naturområder slet ikke er i spil, fordi det er en betingelse, at de skal være ejet af staten.

- Der er ikke lovhjemmel til at pege på områder, hvor der også bor lodsejere. Der er lagt op til, at det er statsejede arealer, og der er ikke nogen arealer, der som udgangspunkt lige nu her er så store, at de ligger lige til højrebenet, sige Stine Damborg Hust fra Konservative.