Viborg må se langt efter Apple-varme

Apples kommende datacenter i Viborg kommer til at producere en enorm mængde overskudsvarme. Men byen må vente mange år, før varmen kan udnyttes.

Potentialet er enormt, når teknologi-giganten Apple flytter ind i Foulum ved Viborg. Datacenteret kommer til at sprøjte store mængde overskudsvarme ud, når deres servere skal køles ned. 

Men selvom centret står færdig i 2019, går der mange år, før byens borgere kan få glæde af varmen. Det skriver Ingeniøren. 

Centret bliver nemlig udvidet i etaper, og helt frem til 2024 vil det ifølge Ingeniørens beregninger næppe komme over et energiforbrug på 23 megawatt.

Det er kun en del af datacentrets energiforbrug, der vil komme ud til borgerne i form af overskudsvarme.

På en rigtig råkold vinterdag sender Viborg Fjernvarme cirka 115 Megawatt ud i Viborgs stuer. Når det er varmt, er forbruget nede på 10-12 megawatt. 

Apple har oplyst til Ingeniøren, at en fuld udbygning af centret vil føre til et forbrug på 300 MW. Men et center i denne størrelsesorden er noget, der potentielt ligger årtier ude i fremtiden.

Derudover er der flere løser ender, før Apple-varme kan komme ud i viborg-radiatorer. 

Direktøren i Energi Viborg håber nemlig, at de kan lave en aftale med SKAT om at fritage overskudsvarmen for skat, sådan som det er lykkes for Arla-mejeriet i Rødkærsbro. 

Sådan en aftale er ikke på plads endnu.

Der skal også laves en aftale med Apple omkring, hvordan deres varme luft fra afkølingen skal laves om til varmt vand ude i stuerne. 

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.