Viborg-løber sikrer OL-billet med fænomenal maratontid

Thijs Nijhuis' tid på 2.10.57 gør ham til den næsthurtigste danske marathonløber nogensinde.

Den 27-årige maratonløber Thijs Nijhuis fra Viborg kan lige nu fejre en af karrierens største sejre.

Ved et maratonløb i Sevilla opnåede han sit mål om at sikre en billet til OL i Tokyo i 2020.

Thijs Nijhuis kom i mål i tiden 2.10.57. Det er hans egen personlige rekord, og den næsthurtigste danske tid på maratondistancen nogensinde. Kun legenden Henrik Jørgensen har gjort det bedre.

Adgangskravet til OL er en tid på 2.11.30 eller derunder.

- Det er fantastisk, og jeg er så sindssyg glad. At komme under 2.11, det er fuldstændigt absurd, siger Thijs Nijhuis om sin bedrift til TV 2 SPORT.

'Gik' på toilettet undervejs

Den danske maratonløber afslører over for TV 2 SPORT, at han ikke havde det særligt godt undervejs på de 42,195 kilometer.

Thijs Nijhuis lå længe i god gruppe af løbere, der gik efter at løbe under 2 timer og 11 minutter, men omkring 27-28 kilometer skete der det, der bare ikke måtte ske.

- Jeg satte mig ned på hug efter omkring 27-28 kilometer og sked rent ud sagt midt på vejen. Det spændte i hele kroppen og måtte bare ud, siger Thijs Nijhuis om episoden, som makismalt tog 10-15 sekunder.

Hør Thijs Nijhuis fortælle om dagens løb i Sevilla. 

Herefter fandt maratonløberen ifølge eget udsagn sin egen rytme, og da han passerede 30 kilometer var rekorden inden for rækkevidde.

- Det var ualmindeligt hårdt de sidste syv kilometer, men jeg prøvede at løbe hver eneste kilometer ”som den sidste”. Jeg ville ikke kunne bære at misse tidskravet med et par sekunder, for min kæreste og træner stod ved målstregen, fortæller maratonløberen til TV 2 SPORT. 

Græd af glæde

Hjemme ved løberens forældre på gården i Sparkær, kan de slet ikke få armene ned.

- Det er helt vildt flot. Han har arbejdet rigtig hårdt for det. Det er bare sindssygt. Vi blev ringet op fra Spanien af vores svigerdatter, hun hylede af glæde. Jeg har ikke snakket med ham endnu, men han må være rigtig glad, siger Bennie Nijhuis.  

Gerda Nijhuis og Bennie Nijhuis er meget stolte af deres søn. 
Gerda Nijhuis og Bennie Nijhuis er meget stolte af deres søn. 

Det var en af de sidste chancer for Thijs Nijhuis for at kvalificere sig til OL.

Og efter OL-kravene er blevet skærpet skulle Thijs Nijhuis spurte knap fire minutter af sin bedste maratontid. 

Tilbage i oktober sidste år udtalte Thijs Nijhuis sig til TV MIDTVEST om sine chancer for at klare kvalifikationskravet:

- Jeg er lidt presset, for hvis jeg skal med, kræver det, at jeg laver den tredjebedste tid i Danmark nogensinde. Så jeg har kniven for struben, men det er nogenlunde der, man ser folk lave de bedste resultater, sagde Thijs Nijhuis. 

Kort tid inden dagens løb, havde TV MIDTVEST kontakt med Thijs Nijhuis over sms, hvor han fortalte, at han satsede benhårdt på at kvalificere sig i Sevilla. 

- Formen er god, og jeg tror på det, skrev han blandt andet. 

Thijs Nijhuis har været rigtig godt løbende på det sidste. I 2019 satte han personlig rekord på 10 kilometer landevej i tiden 28.52.

Stormer frem på maratondistancen

Det er ikke kun i dag, at Thijs Nijhuis har haft fart på. Han er flere steder blevet døbt et vaskeægte løbetalent. 

Modsat mange af sine kollegaer er han forholdsvis ny på maratondistancen.

Han har i mange år konkurreret på 5000 og 10.000 meter, men i 2018 var det ikke længere nok at være den bedste i Danmark på 5000 meter.

Han besluttede sig for at kaste sig over sit første maraton, og det gjorde han i tiden 2 timer og 19 minutter. Det var nok til at sikre ham titlen som dansk mester. Et år senere var han med til VM. 

Thijs Nijhuis bliver ikke den eneste dansker, der står klar på startstregen den 9. august, når herrernes maraton afvikles på sidstedagen af OL i Tokyo.

Den danske maratonløber Abdi Hakin Ulad kvalificerede sig også til OL i Tokyo, da han 1. december sidste år løb i tiden 2 timer 11 minutter og 3 sekunder i Fukuoka Marathon i Japan.

FAkta OM THIJS NIJHUIS

TV MIDTVEST arbejder på at få en kommentar fra Thijs Nijhuis. 

Portræt af Thijs Nijhuis. 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sport.