Viborg i fokus til Folketingets åbning: Frie tøjler på ældreområdet og nyt skattecenter til Viborg

Mette Frederiksen sagde tirsdag til Folketingets åbning, at Viborg er valgt som en af de kommuner, der spiller en rolle i regeringens nye tiltag om mere lokal styring.

Viborg blev nævnt flere gange, da statsminister, Mette Frederiksen (S), tirsdag gik på talerstolen til Folketingets åbning.

Domkirkebyen er nemlig blevet valgt til at være et af de steder i landet, hvor regeringen vil give kommunen frihed til at styre et punkt på velfærdsfærdsområdet.

- Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde. Hver på ét af følgende tre områder: Folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet, siger Mette Frederiksen i sin åbningstale.

De syv kommuner får altså helt selvstændigt lov til at bestemme, hvordan de vil drive et område af velfærden.

- Vi lader mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen som begrundelse for det nye tiltag.

Borgmesteren i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V), fortæller, at byrådet allerede er blevet enige om, hvilket område, de vælger at tage frihed over.

- I Viborg bliver det hele ældreområdet, vi kan lægge frit i tre år. Det giver masser af muligheder. For eksempel muligheder for at slippe for dokumentation eller visitation, siger Ulrik Wilbek.

Nyt skattecenter til Viborg

Som et andet punkt på dagsordenen vil regeringen oprette lokale skattecenter. I sin åbningstale siger Mette Frederiksen, at der til næste år, skal stå et skattecenter klar i blandt andet Viborg.

Skattecentrene er et led i regeringens nye retning, hvor de vil have mindre centralisering og mere lokal styring.

Ulrik Wilbek siger til TV MIDTVEST, at det nye skattecenter vil give 100-150 arbejdspladser i Viborg og får til huse ved Brovej i Banebyen.

Udover skattecentrene og frihed i velfærden har statsministeren i sin tale foreslået at afsætte to milliarder kroner om året frem til 2025, der skal bruges på grøn omstilling.

Tema

Folketingets åbning 2020


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.