Viborg fjerner krav om økologisk mad til de ældre

Ældre- og handicaprådene er bekymrede for, at mere økologi vil betyde dyrere mad.

Skal en kommune stille krav om, at en bestemt procentdel af maden til de ældre skal være økologisk?

Nej, siger et flertal i Viborg Kommune, der vil fjerne et krav om 30 procent økologi i maden til de ældre.

Nej til krav om 30 procent - interview med Lone Langballe (DF).

- Der er ikke nogen grund til at have sådan et krav. Så kan vi lige så godt have alle mulige andre krav såsom, at maden er dansk produceret og ikke må være miljøbelastende. For mig er det kvaliteten, der er det vigtigste, siger formanden for Ældre & Aktivitetsudvalget, Lone Langballe fra Dansk Folkeparti.

Flertallet vil fjerne kravet efter, at både Ældrerådet og Handicaprådet har udtrykt bekymring for, at det vil gøre maden dyrere.

- Vi vil meget gerne have økologi, men det må under ingen omstændigheder komme til at koste brugerne flere penge, siger formanden for Handicaprådet, Ulla Serup Thomsen. 

Gode råvarer

Lone Langballe understreger, at hun ikke selv har et specielt forhold til økologi. Og hun mener, at mange ældre har det på samme måde. 

- Mange af dem har ikke været vant til at spise økologi, så for dem er det ikke et stort spørgsmål. Jeg synes, at økologi mere er et spørgsmål om religion end indhold. Vi ved jo faktisk heller ikke præcist, om økologi er mere sundt end konventionelle fødevarer, siger hun.

Et mindretal i byrådet bestående af SF og Enhedslisten er dog helt uenig.

Ja til mere økologi: Interview med Kai O. Andersen.

- Økologi er gode råvarer. Det er noget med at behandle råvarerne godt og noget med, hvordan vi behandler den jord vi lever på. Det er - synes jeg - et godt signal at sende, siger SF´eren Kai O. Andersen.

Han erkender, at det kan blive et problem, hvis kravet gør maden dyrere. 

- Men der er eksempler på andre kommuner, der godt kan finde ud af det, uden at det bliver dyrere. Så jeg synes i det mindste, at man skulle undersøge, om det bliver dyrere - jeg tror det ikke, siger Kai O. Andersen.

Mens Viborg altså lægger op til at fjerne kravet, går flere andre kommuner i en anden retning. For eksempel skrev Jyllands-Posten tidligere på året, at Aarhus Kommune er nået op på 56 procents økologi til de ældre.

Byrådet skal behandle sagen på sit møde i november.

Se indslag om økologi i de ældres mad her.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.