Viborg fejres på UNESCO-liste: - Det er som at blive udtaget til verdensholdet

Kultur og Udviklingsdirektøren i Viborg Kommune mener, at den fornemme plads vil få betydning for byens vækst.

Lars Stentoft, der er direktør for Kultur & Udvikling i Viborg Kommune, kunne i dag fejre, at byen er kommet på UNESCOs liste over kreative byer.
Lars Stentoft, der er direktør for Kultur & Udvikling i Viborg Kommune, kunne i dag fejre, at byen er kommet på UNESCOs liste over kreative byer.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Viborg kan nu bryste sig af at være kommet på UNESCOs liste over Creative Cities. Titlen tildeles på baggrund af 30 års udvikling inden for animation og visuel kommunikation. 

I dag blev den nye titel så fejret i byen.

- Det er en blåstempling af 30 års udviklingsarbejde. Det betyder, at hvor vi synes, vi var gode før, så er der nu nogen fra en verdensorganisation, der har peget på os og sagt: I skal med op i den øverste liga, lyder det fra Lars Stentoft, der er direktør for Kultur & Udvikling i Viborg Kommune.

- Jeg tror, at det er lidt, som hvis man har spillet på landsholdet og bliver udtaget til verdensholdet, så ved man godt, at nu er det rigtig godt.

Skaber nye muligheder for Viborg

Og det er da også gået rigtig godt for den midtjyske by. I 2015 fik et animationsfirma fra byen noget at det ypperste inden for filmens verden, nemlig en Oscar-nominering med tegnefilmen Sangen fra Havet. 

Direktøren er da heller ikke i tvivl om, at pladsen på listen vil trække nye kræfter til.

- Der er ingen tvivl om, at det her det vil vækste yderligere bare fordi, der er investorer, som har fået øje på os, som måske siger: Skal vi etablere os i Tyskland eller Sverige eller i Danmark? Der vil de så få øje på Viborg. Det har vi oplevet før, fordi vi kan noget særligt, lyder det fra Lars Stentoft.

Med den nye titel kommer Viborg i et fornemt selskab. På samme liste ligger nemlig byer som Lyon i Frankrig og Toronto i Canada. 

- Det dækker over byer, som har besluttet at gøre kreativitet til løftestang for alt, hvad de gør. Altså simpelthen sige, vores DNA er kreativitet, fortæller Elsebeth Gerner Nielsen, der er formand for den danske UNESCO Kommission. 

- Det passer jo fantastisk godt til Viborg. Jeg synes, at Viborg i mange år har gjort det vældig godt inden for animation og har været klar over, at man har skullet finde noget andet og gøre til sit kendetegn.

Da, det senest i 2017 blev opgjort, omsatte Viborg for minimum 750 millioner kroner om året. En omsætning, der er fordelt ud på 181 virksomheder og 600 jobs. 

Herunder kan du se Viborg Kommunes videoansøgning til UNESCO Creative Cities.